Koncert české pěvkyně Ivany Milek Brodské „Věnováno Jeleně Obrazcovové“ v RSVK v Praze

Koncert české pěvkyně Ivany Milek Brodské  „Věnováno Jeleně Obrazcovové“ v RSVK v Praze

Dne 20. dubna 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert  talentované české pěvkyně Ivany Milek Brodské (mezzosoprán). Svůj sólový koncert, na kterém zazněly  ruské romance P. Čajkovského, N. Rimského-Korsakova, N. Metnera a S. Rachmaninova umělkyně věnovala památce  své oblíbené zpěvačky, nedávno zesnulé hvězdy operní scény Jeleny Obrazcovové. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájily česká moderátorka Tereza Trnková a sólistka  Národního divadla, profesorka Mezinárodní pražské konzervatoře Tachira Menaždinovová. Česky a rusky  povyprávěly o tvůrčí dráze  a přínosu Jeleny Obrazcovové do světového operního umění.

Tachira Menaždinovová, která měla to štěstí a byla žákyní Obrazcovové, připomněla divákům, že koncerty českých a ruských vokalistů, věnované Jeleně Obrazcovové, se na scéně RSVK konají již několik let. Na jednom z nich vystupovala i Ivana Milek Brodská. Mladá a již dostatečně známá česká pěvkyně, která vystupuje v Německu a jiných zemích Evropy, na scéně RSVK vystoupila poprvé se sólovým programem.

Tento večer v podání Ivany Milek Brodské a klavíristy Daniela Štulpy zazněly známé romance ruských skladatelů z repertoáru Jeleny Obrazcovové. Silný, krásný hlas umělkyně, charakteristické pro ruské písně kantilénové procítěné znění – to vše okouzlilo posluchače v sále, mezi nimiž bylo mnoho českých občanů – fanoušků talentu Ivany.

Na koncertě zazněly klavírní skladby P. Čajkovského „Oktjabr“, N. Metnera „Skazka“ a „Preludija“ S. Rachmaninova v sólovém podání Daniela Štulpy.

Pěvkyně ukončila své vystoupení v Křišťálovém sále RSVK árií Ljubaši z opery N. Rimského-Korsakova „Carskaja něvěsta“. Umělkyně se přiznala, že je to její oblíbená opera.

Diváci se dlouho nemohli rozloučit s vynikajícími českými umělci. Na jejich prosbu jako přídavek Ivana zazpívala habaneru z opery „Carmen“ G. Bizeta a připomněla publiku, že v roce 1975 ve Španělsku Jelena Obrazcovová byla uznána jako nejlepší Carmen na operní scéně.

Při loučení s diváky Ivana rovněž sdělila, že díky deskám Jeleny Obrazcovové, které poslouchala v dětství, byl předurčen její profesionální osud. Při tom zdůraznila, že zpívat repertoár svého idolu pro ni vždy bylo štěstí a ráda se zúčastní následujícího koncertu v RSVK v Praze, věnovanému Jeleně Obrazcovové.

Tento článek je dostupný v: Russian