Vystoupení gruzínského souboru „Momavali“ v RSVK v Praze

Vystoupení gruzínského souboru  „Momavali“ v RSVK v Praze

Dne 16. října 2014 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert gruzínského dětského pěveckého a tanečního souboru „Momavali“ z Tbilisi. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Soubor „Momavali“ (Budoucnost) byl založen v roce 1991. Vystupují v něm děti ve věku 6 – 15 let a mládež od 15 do 25 let.  Na repertoáru souboru jsou gruzínské lidové písně a tance a rovněž tance jiných národů.

Od roku 1991 dětský choreografický soubor vystupoval na různých scénách v Bulharsku, Řecku, Německu, Jordánsku, Itálii, Rusku, Rumunsku, Polsku, Turecku atd. Soubor je vítězem a laureátem řady mezinárodních soutěží.

Za dobu existence souboru více než 1000 dětí prošlo jeho školou a poté pokračovalo ve své umělecké kariéře v takových profesionálních kolektivech, jako je Gruzínský státní národní soubor písní a tanců „Erisioni“, Gruzínský  národní balet „Suchišvili“ aj.

Koncert zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal  členy souboru a četné hosty.

Vystoupení kolektivů z Gruzie na scéně RSVK v Praze se již stalo dobrou tradicí a láká mnoho diváků z řad  českých občanů, ruských krajanů a občanů zemí SNS. Loni na scéně RSVK dvakrát s velkým úspěchem vystoupil gruzínský taneční soubor „Ciskari“.

Seznámení se souborem „Momavali“ bylo neméně výraznou a zajímavou událostí. Mladí gruzínští umělci si získali publikum krásnými a plamennými národními tanci v pestrých lidových krojích. Tancovali národní tance z různých regionů Gruzie, např. „Davluri“ a „Parta“.

Pestrý program doplnily gruzínské lidové i moderní písně, které zazpíval člen souboru Paata Lašvili.

Každé vystoupení mladých gruzínských umělců diváci odměňovali dlouhým aplausem. Koncert navštívilo okolo 250 diváků.

Po koncertě vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza poděkoval umělcům a rovněž v sále přítomnému prezidentu Asociace folklorních souborů Gruzie Demuru Surmavovi a vedoucímu souboru „Momavali“ Zaalovi Čumburidze za krásný koncert.

Tento článek je dostupný v: Russian