Setkání Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR v RSVK v Praze

Setkání Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR v RSVK v Praze

Dne 12. února 2014 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnilo setkání členů Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Setkání se uskutečnilo formou semináře s názvem „Nevidimyj mir“ (Skrytý svět). Seminář uváděl předseda Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR Sergej Levickij, který pověděl všem přítomným  o tom, co nemůže uvidět lidské oko, co však velmi ovlivňuje lidský život. Mimo jiné podtrhnul vliv hromadných sdělovacích prostředků (HSP) a informačních toků na představu lidí o světě a událostech, které se konají v jejich okolí. Vyzdvihnul důležitost akcí a setkání, které napomáhají objektivně hodnotit informaci, kterou podávají HSP.

Během semináře se rovněž projednávaly otázky vlivu moderních technologií na lidi.  Nejlépe by bylo možné téma semináře charakterizovat  citátem Alberta Einsteina, který napsal: „Je možné, že za hranicemi našich smyslových orgánů jsou schovány světy, které nemůžeme předpokládat.“

Poté se hosté i moderátor semináře dotkli témata přání a ideálů a rovněž oblasti stereotypů, které vznikají u člověka  od dětství díky vlivu společnosti a rodiny. Debata byla pokusem pochopit, jak vzniká lidské „já“ a individualita.

Seminář byl ukončen živou diskuzí, které se zúčastnili všichni přítomní.

 

 

Tento článek je dostupný v: Russian