Kulatý stůl „Investice do Republiky Tatarstan“ v RSVK v Praze

Kulatý stůl „Investice do Republiky Tatarstan“ v RSVK v Praze

Dne 27. ledna 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil kulatý stůl „Investice do Republiky Tatarstan“. Akce byla organizována Obchodním zastupitelstvím Ruska, Zastupitelstvím Republiky Tatarstan, Rusko-českou smíšenou obchodní komorou a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal účastníky a hosty kulatého stolu.

Kulatého stolu se zúčastnili vedoucí agentury pro investiční spolupráci Republiky Tatarstan Linar Jakupov, prezident Obchodně-průmyslové komory ČR Petr Kužel, předseda Rusko-české smíšené obchodní komory Vladimir Jermakov, zástupce Republiky Tatarstan v ČR Zufar Abdulgalejev, představitel Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Jiří Mašata, prezident Klubu Rusko Zdeněk Zbytek, náměstek obchodního zástupce v ČR Vadim Bykov aj.

Zástupce Republiky Tatarstan v ČR Zufar Abdulgalejev pověděl o ekonomické spolupráci Tatarstanu se zahraničím. Podtrhnul důležitou úlohu  a perspektivy spolupráce v oblasti stavby sportovních objektů v Kazani.

V rámci prezentace Tatarstanu vedoucí agentury pro investiční spolupráci Republiky Tatarstan Linar Jakupov podrobně pověděl o prioritních směrech investování do Tatarstanu a rovněž podtrhnul, že se republika stala jedním z regionálních lídrů v oblasti informačních technologií a telekomunikací.

Poté vystoupil představitel Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Jiří Mašata, který pověděl o pozitivních zkušenostech  spolupráce s Republikou Tatarstan.  Zdůraznil, že v posledním období se v Rusku objevily velké možnosti investic pro české firmy. Informoval o tom, že se v tomto roce bude konat řada důležitých jednání mezi českými a ruskými společnostmi.

Prezident Obchodně-průmyslové komory ČR Petr Kužel pověděl o pozitivních zkušenostech spolupráce v rámci přípravy  k Univerziádě v Kazani. Podtrhnul důležitou roli  Nařízení prezidenta  Ruska č. 596 „O dlouhodobé státní hospodářské politice“, které je zaměřeno na zlepšení obchodního a investičního klimatu v Rusku.

Předseda Rusko-české smíšené obchodní komory Vladimir Jermakov poblahopřál přítomným k 70. výročí Dne úplného osvobození sovětskými vojsky města Leningrad a ukončení blokády. Krátce pověděl o činnosti obchodní komory a zdůraznil velké úspěchy v energetické a průmyslové spolupráci mezi Ruskem a Českem. Informoval o tom, že letos bude otevřeno zastupitelství komory v Moskvě. Kromě hospodářské a průmyslové spolupráce smíšená obchodní komora organizuje i kulturní akce, včetně akcí Dobročinného fondu při komoře, který byl založen v roce 2013. První akcí bude odhalení památníku A.S. Puškinovi v Praze dne 6. června 2014.

Náměstek obchodního zástupce v ČR Vadim Bykov seznámil se stavem ruské ekonomiky. Zdůraznil důležitou roli příznivého investičního klimatu  pro rusko-českou hospodářskou a průmyslovou spolupráci. Podtrhnul, že Rusko je jednou ze 12 prioritních zemí, se kterými má ČR dlouholeté a perspektivní plány společné činnosti. Informoval přítomné o tom, že celkový objem investic činil více než 1,5 miliardy amerických dolarů.

Konzultant pro práci s investory Korporace rozvoje Republiky Tatarstan Pavel Hruška pověděl o možnostech pro investory v Republice Tatarstan. Pověděl o dynamice ekonomického růstu republiky a o přímých zahraničních investicích z Holandska, Dánska, Turecka, Německa, Francie aj. Sdělil, jaké jsou sféry činnosti a progresivní projekty Tatarstanu, mimo jiné představil infrastrukturní projekt vytvoření investiční plochy pro rozvoj mezinárodního a ruského obchodu, vědecko-vzdělávací a obchodní aktivity – SMART City Kazaň.

Prezentace možností pro investice do Republiky Tatarstan měla velký ohlas mezi publikem a byla ukončena živou diskuzí, které se zúčastnili i přítomní zástupci českých firem.

 

Tento článek je dostupný v: Russian