Orenburské oblastní muzeum výtvarného umění v RSVK v Praze

Orenburské oblastní muzeum výtvarného umění v RSVK v Praze

Dne 6. prosince 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila vernisáž výstavyOrenburg – Praha. Chráníce tradiční ruské umění“. Akce byla připravena Vládou Orenburské oblasti a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě jsou představeny  šátky z angory, dokumentární materiály původních pletařek z Orenburského kraje, knihy o historii pletení těchto šátků a rovněž okolo 50 obrazů orenburských malířů Matvěje Jeskina, Vjačeslava Prosvirina, Iriny Makarovové,  Arkadije Jeskina a jejich fotografická alba.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza srdečně přivítal všechny přítomné a představil jim delegaci z Orenburgu.

Ředitel Orenburského oblastního muzea výtvarného umění Jurij Komlev podrobně pověděl o muzeu a historii pletení šátků z angory v Orenburské oblasti. Mimo jiné sdělil, že 13. října t.r. se ve dvaceti rajonech Orenburské oblasti konalo nejmasovější pletení šátků z angory na světě, kterého se zúčastnilo 699 pletařek. Podělil se rovněž o zajímavosti kulturního života oblasti i o informace o obyvatelích mnoha národností, kteří zde žijí. Podtrhnul důležitost národní solidarity  různých národů, které spolu žijí na tomto území.

S přednáškou o tradicích pletení šátků z angory vystoupila historička umění muzea Natalija Charcienko.

Kulturní program večera zahájily mladé žákyně Taneční konzervatoře Prahy, které zatančily mimo jiné i tanec „Valenki“ a poté jako skutečné baletky půvabně předvedly vzorky šátků z angory, které jsou představeny na výstavě. Diváci po zásluze ocenili umění a talent mladých tanečnic a každé číslo bylo odměněno bouřlivým aplausem.

Následoval sólový koncert barda, laureáta mezinárodních a ruských soutěží autorské písně Pavla Mantelja, který zazpíval  vlastní písně.

Večer byl ukončen přátelskou besedou hostů se členy delegace z Orenburgu.

Na zahájení výstavy bylo přítomno okolo 60 ruských krajanů a občanů České republiky.

Výstava potrvá do 15. prosince 2013.

 

Tento článek je dostupný v: Russian