Prezentace nové knihy v ruském jazyce v RSVK v Praze

Prezentace nové knihy v ruském jazyce v RSVK v Praze

Dne 7. listopadu 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila prezentace knihy “Legendy staré Prahy”. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s nakladatelstvím PLOT.

Průvodce po starobylé a mystické Praze, sestavený Magdalenou Vágnerovou, je nejobsáhlejším sborníkem pražských legend v ruském jazyce, který byl v poslední době vydán. Autorka nás velmi poutavě provází známými pražskými památkami, seznamuje se zajímavými lidmi, kteří v Praze žili. Kniha byla vydána v roce 2008 v českém a anglickém jazyce, poté i v německém, španělském a francouzském a získala si velkou oblibu. Ruský překlad se zrodil v roce 2013 díky Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza uvítal hosty  a krátce pověděl o historii vzniku tohoto překladu.

Poté představitelka nakladatelství PLOT Barbora Stašková uskutečnila prezentaci nové knihy a seznámila přítomné s činností nakladatelství. Mimo jiné se zmínila i o tom, že již dříve byl vydán rusko-český kapesní slovník, který je velmi oblíbený. Do dnešního dne bylo prodáno více než 10 000 kusů, což dokazuje aktuálnost a popularitu ruského jazyka v České republice.

Na dotazy návštěvníků rovněž odpověděla Radmila Drake, která knihu do ruského jazyka překládala.

Na prezentaci v Křišťálovém sále RSVK byli přítomni zaměstnanci ruských zahraničních institucí, novináři, ruští krajané a další milovníci historie a mystiky. Mnozí z hostů a účastníků si pořídili exempláře nové knihy “Legendy staré Prahy“.

 

Tento článek je dostupný v: Russian