Dny Petrohradu v RSVK v Praze

Dny Petrohradu v RSVK v Praze

Ve dnech 11. – 18. června 2015 se v Ruském středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze konaly Dny Petrohradu v Praze. Akce byla připravena muzejním a výstavním střediskem „Petěrburgskij chudožnik“ ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Dne 11. června byla v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájena výstava „Petěrburgskij chudožnik“ (Petrohradský malíř), na které byly představeny obrazy ze sbírky muzejního a výstavního střediska „Petěrburgskij chudožnik“.

Výstavu zahájili zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin a představitelka muzejního a výstavního střediska „Petěrburgskij chudožnik“ Anastasija Grigorjevová, která pověděla o činnosti střediska a obrazech, představených na výstavě.

Základem expozice jsou obrazy umělců, jejichž jména se již zařadila do historie ruského umění. Jsou mezi nimi Vjačeslav Nabatov, Nikolaj Galachov, Leonid Fokin, Ivan Varičev, Nikolaj Repin, Viktor Korovin aj.

Všichni tito autoři se ve své tvorbě obracejí ke kráse a poetičnosti ruské přírody a pokračují tak v tradicích ruské školy malířství 2. poloviny XIX.století. Ve svých lyrických dílech se malířům leningradské školy podařilo předat poetické obrazy rodné země, které harmonizují s časem a epochou.

Ve dnech 16. a 18. června v rámci Dnů Petrohradu v Praze se ve Velkém sále RSVK koná retrospektivní promítání dokumentárních filmů ruských režisérů. Hosté zhlédnou hrané a dokumentární filmy ruského režiséra Sergeje Lando a rovněž mladých režisérů dílny Sergeje Ovčarova a Igora Maslennikova.

Dne 17. června se v Křišťálovém sále RSVK uskuteční přednáška Anastasii Grigorjevové „Leningradská škola malířství. Neznámý realismus“. Tentýž den se pro děti a dospělé bude konat dílna uměleckého malířství, kterou povedou malíři Alexej Aljochin, Oxana Archipovová, Ljudmila Ščerbininová a Nikolaj Čirjatěv.

V rámci Dnů Petrohradu v Praze se uskuteční plenér, kterého se zúčastní mladí ruští malíři Alexej Aljochin, Oxana Archipovová, Ljudmila Ščerbininová a Nikolaj Čirjatěv.

Tento článek je dostupný v: Russian