Seance souběžné šachové hry „Pobědnyj chod“v RSVK v Praze

Seance souběžné šachové hry „Pobědnyj chod“v RSVK v Praze

Dne 16. května 2015 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnila seance souběžné šachové hry Pobědnyj chod“ (Vítězný tah), věnovaný 70. výročí velkého vítězství. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, Koordinační radou ruských krajanů v ČR a Šachovou školou A. Karpova při RSVK.

Hráče a diváky přivítali vedoucí šachové školy Andrej Fozikoš, veterán Velké vlastenecké války, básník a publicista Mark Bljumental, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin a mezinárodní šachová velmistryně Julie Kočatkovová. Mark Bljumental připomněl všem přítomným, že šachy byly vždy velmi populární mezi ruskými a sovětskými veliteli, náčelník Generálního štábu během války A.M. Vasiljevskij se úporně snažil, aby byly šachy zahrnuty do vyučování jako povinná disciplína pro důstojníky, kteří studovali na Akademii Generálního štábu.

Seance souběžné šachové hry, kterou Julie Kočatkovová vedla hned s 12 účastníky z řad ruských krajanů a českých občanů, trvala asi hodinu a šachová velmistryně vyhrála všechny hry. Souboj s velkým zájmem nehledě na věk sledovali pozvaní veteráni Velké vlastenecké války. Po ukončení turnaje srdečně poděkovali za pozvání a Alexandr Levikov a Mark Bljumental přednesli verše o válce jak sovětských básníků, tak i své vlastní.

Na závěr všem veteránům a účastníkům turnaje byly předány na památku dárky od Ruského střediska vědy a kultury v Praze a Šachové školy A. Karpova.

Tento článek je dostupný v: Russian