„Mary Pickfordová – příběh lásky“ v RSVK v Praze

„Mary Pickfordová – příběh lásky“ v RSVK v Praze

Dne 9. prosince 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila premiéra muzikálu „Mary Pickfordová – příběh lásky“. Autorem scénáře a režisérem je český filolog, velký milovník a znalec hudby Vladimír Franta, který zároveň hrál jednu z rolí. V představení rovněž vystoupily studentky Pražské konzervatoře  Anna Duškinová a Ludmila Trmalová. Na klavír herce doprovodil v Česku velmi dobře známý hudebník, účastník řady hudebních rozhlasových pořadů Vladimír Truc. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Představení v českém jazyce připomnělo divákům hvězdy němého filmu – hollywoodský pár Douglase Fairbankse (Vladimír Franta) a Mary Pickfordovou (Anna Duškinová). Námětem byly reálné události ze života významných filmových herců, kdy ještě byli mladí a šťastně žili spolu. V roce 1926 se pár na velké lodi vypravil na turné po Evropě, které mělo velký úspěch. Když Mary a Douglas přijeli do Anglie, žáci si vyžádali přestávku ve vyučování. V zemi byly anulovány všechny sportovní akce a v přístavu umělce vítaly desítky tisíc fanoušků. Totéž se konalo i v dalších zemích jako je Francie, Itálie aj.

Američtí herci  tehdy navštívili i Československo, kde proběhlo jejich setkání s prezidentem Československa Tomášem G. Masarykem. Byli i v SSSR. Po jejich návštěvě byla vydána kniha  „Oni u nás. Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks v SSSR“ a natočen film  Sergeje Komarova „Polibek Mary Pickfordové“. Komedie pojednávala o obyčejném chlapci Gošovi, který měl neustále smůlu, ale po polibku Mary Pickfordové se hned ocitnul ve středu pozornosti.

V muzikálu „Mary Pickfordová – příběh lásky“ v malých rolích prezidenta Masaryka, chlapce Goši a francouzského novináře zazářila mladá česká herečka Ludmila Trmalová.

V podání Vladimíra Franty a Anny Duškinové zaznělo mnoho nezapomenutelných písní – šlágrů minulých let v anglickém, českém i ruském jazyce.

Na akci bylo přítomno mnoho diváků, především českých občanů, kteří srdečně podporovali mladé herce. Byl mezi nimi i v Česku známý scenárista a spisovatel, autor populárních muzikálů Petr Markov.

Tento článek je dostupný v: Russian