Koncert folklorního souboru „Kazaki Vltavy“ v RSVK v Praze

Koncert folklorního souboru „Kazaki Vltavy“ v RSVK v Praze

Dne 16. října 2013 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert folklorního souboru „Kazaki Vltavy“, který byl věnován pravoslavnému svátku „Pokrova“ a prvnímu výročí vzniku kolektivu. Akce byla organizována Všekozáckým svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Jubilejní koncert si do Velkého sálu RSVK přišlo poslechnout více než 200 diváků. Mezi nimi byli představitelé řady společenských organizací krajanů, vedení i řadoví zaměstnanci ruských zahraničních institucí, místní občané, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí.

Před koncertem se k divákům obrátil ataman Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska Michail Dzjuba. Seznámil hosty s pravoslavným svátkem „Pokrova Presvjatoj Bogorodicy“. Spojil tento svátek s historií kozáctva a podrobně objasnil, proč právě „Pokrov Presvjatoj Bogorodicy“ je tradičně tak ceněn kozáky. Rovněž podtrhnul, že uplynul právě rok od okamžiku vzniku folklorního souboru „Kazaki Vltavy“, který si již vybojoval lásku a uznání.

Po něm protojerej Oleg Machnov poblahopřál všem pravoslavným věřícím k svátku „Pokrova“, požehnal akci a společně se všemi přítomnými se pomodlil.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza rovněž poblahopřál divákům i kozákům k pravoslavnému svátku a popřál tvůrčích úspěchů souboru „Kazaki Vltavy“.

Soubor „Kazaki Vltavy“ pod vedením  laureáta mezinárodních soutěží, sólisty pražského filharmonického sboru Viktora Byčka během jeden a půl hodinového koncertu zazpíval známé ruské národní písně. Byly mezi nimi „Po Donu guljajet“, „Moroz“ aj.

Každá píseň vyvolala bouřlivý potlesk diváků. Koncert byl doprovázen promítáním diapozitivů, které ukazovaly historii kozáctva, přírodu a architekturu Ruska.

Na závěr večera vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza jménem všech diváků poděkoval atamanovi a členům souboru za překrásné vystoupení a předal jim děkovný dopis u příležitosti výročí vzniku souboru.

 

Tento článek je dostupný v: Russian