Večer „Spojomtě, druzja!“ k 70. výročí vítězství v RSVK v Praze

Večer „Spojomtě, druzja!“ k 70. výročí vítězství v RSVK v Praze

Dne 21. dubna 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil večer „Spojomtě, druzja!“ (Zazpívejme si, přátelé), věnovaný 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil a moderoval český filolog, velký milovník a znalec hudby Vladimír Franta. Na večeru zazněly ruské a české lyrické písně válečných let a poválečného období  v jeho podání  a též studentky Pražské konzervatoře Anny Duškinové (soprán). Na klavír pěvce doprovodila Světlana Melnikovová.

Na začátku koncertu Vladimír Franta zazpíval v českém jazyce oblíbenou píseň ruského skladatele Nikity Bogoslovského a básníka Vladimira Agatova „Temná noc“. Krásná a procítěná interpretace byla srdečně přijata publikem. Večer probíhal v přátelské atmosféře s nádechem smutku a slzami v očích.

Nikdo nezůstal lhostejným při písni „Chtějí-li Rusové válku“ v podání V. Franty a písni „Modrý šáteček“ v podání A. Duškinové. Na koncertě zazněly i další romantické písně.

Na závěr večera Vladimír Franta poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za možnost uspořádat koncert a rovněž i všem hostům a českým kolegům, kteří je přišli podpořit.

Tento článek je dostupný v: Russian