Koncert sólisty Marijinského divadla Vasilije Gerella u příležitosti 70. výročí vítězství v RSVK v Praze

Koncert sólisty Marijinského divadla Vasilije Gerella u příležitosti 70. výročí vítězství v RSVK v Praze

Dne 14. dubna 2015 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert národního umělce Ruska a zasloužilého umělce Ukrajiny, sólisty Marijinského  divadla Vasilije Gerella. Své vystoupení světově známý barytonista  věnoval 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Akce byla organizována Ministerstvem kultury RF za podpory a organizační účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Před zahájením koncertu vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza jménem četných diváků uvítal Vasilije Gerella a jeho hudební doprovod – laureáty mezinárodních soutěží Olega Vajnštejna (klavír), Andreje Antipova (balalajka) a Alexeje Barakova (bajan). Poděkoval Ministerstvu kultury RF za pomoc při organizaci vystoupení významných umělců z Petrohradu na scéně RSVK v Praze.

Vasilij Gerello je vítaným hostem předních světových operních scén a koncertních sálů. Svůj koncert zahájil válečnými písněmi a písněmi o Rusku.  Nejprve v jeho podání zazněla známá „Katjuša“, dále píseň „Ja prošu, choť nenadolgo“ ze známého filmu „17 zastavení jara“ a mnohé jiné, jež byly přijaty posluchači s velkým entuziasmem.

Ve druhé části známý pěvec spolu s klavíristou Olegem Vajnštejnem zahráli a zazpívali známé ruské písně „Bubency“, „Živjot moja otrada“ a rovněž lyrické romance  jako „Gori, gori, moja zvězda“ aj. Mistr okouzlil své posluchače krásou a sílou svého hlasu a rovněž nebývalým temperamentem.

Publikum též potěšilo duo Andreje Antipova a Alexeje Barakova, kteří zahráli zábavnou směs ruských i zahraničních melodií. Diváci nezůstali lhostejní ani k virtuózní hře na klavír Olega Vajnštejna.

Každé vystoupení Vasilije Gerella a jeho doprovodu diváci vítali dlouhým a bouřlivým aplausem. Po ukončení jejich vystoupení umělce ještě dlouho nepouštěli ze scény.

Koncert významných umělců z Petrohradu vyslechlo více než 200 vděčných diváků z řad ruských krajanů a českých občanů. Na akci byli rovněž přítomni představitelé velvyslanectví Arménie, Běloruska a Kazachstánu.

Před koncertem i po jeho ukončení měli diváci možnost seznámit se ve foyeru a galerii RSVK s výstavou plakátů „Grani pobědy“ z období Velké vlastenecké války 1941 – 1945, která byla připravena ve spolupráci Rossotrudničestva a Státního ústředního muzea  moderní historie Ruska k 70. výročí velkého vítězství nad fašismem.

Tento článek je dostupný v: Russian