Prezentace českého vydání knihy „Gromyko. Válka, mír a diplomacie” v RSVK v Praze

Prezentace českého vydání knihy „Gromyko. Válka, mír a diplomacie” v RSVK v Praze

Dne 27. listopadu 2014 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala prezentace knihy ruského spisovatele Svjatoslava Rybase „Gromyko. Vojna, mir i diplomatija“ (Gromyko. Válka, mír a diplomacie) vydané v českém jazyce. Akce byla organizována   Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Asociací absolventů sovětských (ruských) vysokých škol v ČR, Klubem MGIMO a českým nakladatelstvím „Rockwood &Partners“.

Kniha byla vydána v Rusku v roce 2011 nakladatelstvím „Molodaja gvardija“ v rámci série „Žizň zamečatělnych ljuděj“ (Život pozoruhodných lidí) a pojednává o životě Andreje Andrejeviče Gromyka, sovětského “diplomata č.1”. Jsou v ní rovněž popsány nejdůležitější historické události XX. století, hlavní osoby soudobé historie, jsou dány odpovědi na mnoho aktuálních otázek minulosti i prognózy do budoucna.

Svjatoslav Rybas je členem Svazu spisovatelů Ruska, profesorem a čestným  členem Akademie vojenských věd RF.  Napsal knihy „Život a smrt Petra Stolypina“, „Generál Kuťopov“, „Generál Samsonov“, „Stalin. Osud a strategie“, „Sto let vnitřních válek. Krátký kurz historie Ruska XX. století“ a řadu dalších  historických románů o občanské válce v Rusku.

Akci zahájil  vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který  přivítal účastníky a hosty. Prezentaci uváděl  předseda Asociace absolventů sovětských (ruských) vysokých škol v ČR Vladimír Pick.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Sergej Kiselev se ve svém vystoupení podělil o vzpomínky na spolupráci s Andrejem Andrejevičem Gromykem v MZV Ruska. Podtrhnul důležitou úlohu sovětského diplomata v historii Ruska.

Poté vystoupil autor knihy Svjatoslav Rybas.  Podrobně povyprávěl  o tom, jak kniha vznikala, podělil se o zajímavá a málo známá fakta  o práci a osobním životě Andreje Gromyka.

Ve svém vystoupení autor zvlášť zdůraznil pevné historické styky Československa a Ruska. Uvedl řadu zajímavých a málo známých faktů, které se týkají účasti československých legionářů v První světové válce. Vyjádřil velký vděk překladateli a nakladatelství za to, že se kniha stala dostupnou pro českého čtenáře.

Ředitel českého nakladatelství  „Rockwood &Partners“ Petr Wittvar pověděl o práci při vydání knihy v Česku. Podtrhnul, že pro něho bylo velkou ctí vydat knihu Svjatoslava Rybase o sovětském “diplomatovi č.1”.

Překladatel knihy Miloš Hodač  se s přítomnými podělil o své zkušenosti při překladu do českého jazyka knih Svjatoslava Rybase. Mezi nimi byly knihy „Maršál Žukov“ (2012), „Gromyko. Válka, mír a diplomacie” (2014). Zdůraznil, že obě vydání jsou pro české čtenáře velmi zajímavá a čtenáři jsou povinni znát historii Ruska a poznat jeho významné činitele.

Po vystoupení účastníků hosté zadali autorovi knihy, překladateli a zástupcům českého nakladatelství otázky, které je zajímaly. Měli též možnost si zakoupit knihu a získat autogram autora a překladatele.

Na prezentaci v přeplněném Křišťálovém sále RSVK bylo přítomno více než 100 hostů.  Mezi nimi byli zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR a jiných zemí SNS, mnoho ruských krajanů a českých občanů, představitelé společenských organizací a obchodu.

 

Tento článek je dostupný v: Russian