Výstava kreseb známého japonského malíře Kavachary Keiga z Knihovny RAV byla zahájena v Nagasaki

Výstava kreseb známého japonského malíře Kavachary Keiga z Knihovny RAV byla zahájena v Nagasaki

Dne 7. října 2017 byla v Muzeu historie a kultury Nagasaki zahájena unikátní výstava kreseb známého japonského malíře Kavachary Keiga. Organizátory výstavy jsou Knihovna RAV a japonská společnost „Art Impression“. Výstava se koná za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Velvyslanectví RF v Japonsku.

Na zahájení byli přítomni: zástupce ředitele muzea S. Noma, prezident televizní společnosti Nagasaki S. Adzuma, představitelka Knihovny RAV V. Kliševová, prezident společnosti „Art Impression“ Ch. Itakava a vedoucí departamentu pro regionální rozvoj prefektury Nagasaki J. Karino.

Výstava je věnována uměleckému dědictví známého japonského mistra malby Kavachary Keiga (1786 – 1860), který působil jako oficiální malíř Holandské obchodní mise na ostrově Dedžima v městě Nagasaki. Tam se setkal se známým německým vědcem Philippem Sieboldem, který si u něho objednal kresby rostoucích v této oblasti rostlin.

Po smrti doktora Siebolda byly všechny kresby na objednávku Ruské císařské akademie věd koupeny od jeho vdovy známým ruským botanikem Karlem Maximovičem, který v letech 1860-1864 též pracoval v Japonsku a v roce 1861 se seznámil se Sieboldem.

V současnosti jsou originální kresby japonského malíře částí sbírky Knihovny AV RF a nacházejí se v Botanickém institutu Komarova v Petrohradě. Sbírka čítá 1054 kreseb, z nichž je 229 nakresleno Keigem a mají jeho osobní razítko. Asi 200 obrázků není podepsáno, ale podle stylu zřejmě rovněž patří štětci tohoto autora.

Na výstavě je představeno 125 originálních kreseb Kavachary Keiga ze sbírek Knihovny RAV a rovněž práce tohoto malíře z bohaté sbírky Muzea historie a kultury Nagasaki a z řady soukromých sbírek.

Výstava v Nagasaki, rodném městě Keiga, proběhne ve dnech 7. října – 26. listopadu a těší se velkému zájmu místních obyvatel.

Výstava věnovaná tvorbě Kavachary Keiga proběhla v Muzeu moderního umění ve městě Saitama ve dnech 8. dubna – 21. května 2017 a poté byla od 5. srpna do 24. září vystavena v Muzeu umění ve městě Shimonoseki (prefektura Yamaguchi).

V dubnu – červnu 2006 v Muzeu historie a kultury Nagasaki proběhla výstava historických dokumentů a fotografií ze sbírky Ruské národní knihovny v Petrohradě „Rusko a Japonsko – vzájemné chápání“, věnovaná 150. výročí stanovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.

Tento článek je dostupný v: Russian