Dílna „čerdačnyje“ neboli „kafejnyje“ (kávové) hračky v RSVK v Praze

Dílna „čerdačnyje“ neboli „kafejnyje“ (kávové) hračky v RSVK v Praze

Dne 27. května 2017 se ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala dílna „čerdačnoj“ neboli „kafejnoj“ (kávové) hračky. Dílnu vedli umělci ze Saratova Irina a Andrej Melnikovovi. Akce byla připravena za účasti studia „World for kids“ a za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

V posledním období se stávají v Rusku a jiných zemích stále více populárními tzv. „čerdačnyje“ neboli „kafejnyje“ (kávové) hračky. Kávové hračky jsou ušity z přírodních materiálů: lnu či bavlny a jsou provoněny kávou a skořicí. Těmito hračkami můžete ozdobit interiér a jejich vůně vám bude zlepšovat náladu.

Akce se zúčastnili děti i jejich rodiče. Účastníci dílny mohli hračku pomalovat akrylovými barvami a ozdobit stuhami podle své fantasie. Každý si mohl vybrat hračku podle své fantazie – sovu, opici, kočku či žábu. Malířka Irina Melnikovová pomáhala všem zájemcům udělat nejprve náčrtek zvířátka a poté ho nakreslit.

Během akce se uskutečnila ještě jedna dílna – malby akrylovými barvami na objemný povrch. Tu vedl Andrej Melnikov. Podrobně informoval o zvláštnostech takové techniky a rovněž ji předvedl.

Dílny ruských malířů ze Saratova se zúčastnilo asi 50 osob, především děti ve věku 3-10 let.

Tento článek je dostupný v: Russian