Setkání s českými sportovci v RSVK v Praze

Setkání s českými sportovci v RSVK v Praze

Dne 6. února 2014 v předvečer zahájení ZOH v Soči se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnilo setkání se známými českými sportovci – vítězi a účastníky olympijských her minulých let. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Klubem Rusko.

Na setkání, které neslo název „Den před Olympijskými hrami v Soči“, přišli známí čeští sportovci. Mezi nimi byla mistryně světa  z roku 1995, účastnice dvou olympiád Radka Kovaříková (krasobruslení sportovních dvojic), Pavel Benc (lyže), který získal bronzovou medaili na Olympijských hrách v Calgary, Václav Korunka (lyže), jenž získal bronzovou medaili a zúčastnil se tří olympiád, Pavel Ploc (skok na lyžích) – stříbrná a bronzová medaile, účastník dvou olympiád, Květoslava Jeriová – Pecková (lyže), která získala 3 olympijské medaile, Jan Kůrka (střelba) – zlatá medaile na Olympijských hrách v Mexiku, účastník olympiády František Halíř (sáňkařský sport), Gabriela Soukalová – stříbrná vítězka Olympijských her v Sarajevu aj.

Ředitel RSVK v Praze L. Gamza přivítal sportovce i hosty, seznámil přítomné s programem večera, popřál české a ruské reprezentacím hodně úspěchů na nadcházejících Olympijských hrách v Soči.

Poté vystoupil prezident Klubu Rusko Zdeněk Zbytek, který moderoval večer a představil každého sportovce.

Všichni čeští olympijští veteráni se podělili o vzpomínky na v jejich kariéře nejdůležitější soutěže i na účast na olympijských hrách.

Radka Kovaříková, v současné době trenérka a choreografka představení na ledě, pověděla o složitém konkurenčním boji s výbornými ruskými krasobruslaři. Z celého srdce poděkovala trojnásobné olympijské vítězce  Irině Rodninové, pod jejímž vedením trénovala v Americe. Podtrhla, že jí to rozhodně pomohlo v páru s René Novotným dostihnout takových sportovních výsledků.

Vítěz  dvou olympiád, bývalý hokejista reprezentace  ČSSR Jan Klapač, který za Československo odehrál 110 zápasů, se rovněž podělil o své vzpomínky na boje se sovětským reprezentačním mužstvem. Vysoce ocenil umění protivníka a také zásluhy významného trenéra Anatolije Tarasova.

Každé vystoupení českých sportovců bylo doprovázeno promítáním historických fotografií o jejich účasti na olympijských kláních z různého období.

Na konci setkání se diváci s velkým zájmem seznámili s olympijskými medailemi, které čeští sportovci vybojovali v různém období.

Večer byl ukončen promítáním dokumentárního filmu Jegora Kolyvanova „Soči nakanuně“ (Soči v předvečer) (NTV).

Ve foyeru RSVK byla zahájena výstava fotografií, věnovaná XXII. ZOH v Soči a rovněž výstava plakátů, vytvořených k olympiádě českými studenty Střední umělecké školy z Ostravy. Velký zájem a úsměvy též vyvolala výstava dětské kresby čtyř ruských škol pod názvem „Můj oblíbený druh sportu“.

Večer byl ukončen malým pohoštěním a přátelskou besedou diváků s legendami českého sportu.

Setkání se zúčastnilo více než 400 diváků. Mezi nimi byli poslanci Parlamentu ČR, zástupci sportovních asociací a společností, novináři a četní milovníci sportu z řad českých občanů a ruských krajanů.

Na akci byli přítomni filmaři z televizního kanálu ČT sport, kteří celé setkání zdokumentovali a rovněž zástupci dvou ruskojazyčných internetových televizí.

 

Tento článek je dostupný v: Russian