„Orfej“. Klasika bez hranic“

„Orfej“. Klasika bez hranic“

Na celém světě, 24 hodin denně, je v ruském jazyce nyní možné poslouchat nový online rozhlasový kanál „Orfej“. Klasika bez hranic“.

Stačí jen nabrat odkaz https://orpheusradio.ru/player/2 a zazní nejznámější, prověřené časem, skladby a písně.

Za svůj vznik kanál vděčí nedávno podepsané smlouvě mezi Rossotrudničestvem a Ruským státním hudebním televizním a rozhlasovým centrem (rozhlasovou stanicí Orfej).

Dne 9. května se konal koncert, věnovaný 75.výročí ukončení Velké vlastenecké války.  Válečné písně spojují obyvatele Ruska, ruské krajany, žijící v různých zemích a rovněž cizince, kteří se zajímají o Rusko. Díky Vaším dopisům jsme sestavili žebříček popularity sovětských písní o válce v různých světadílech. Co jsme zjistili.

Nejpopulárnější je píseň „Žuravli“ (Jeřábi) J. Frankelja na verše R. Gamzatova. Původně tato píseň byla napsána v avarském jazyce. V nám známé formě se objevila díky překladu N. Grebněva. V roce 1968 báseň vyšla v časopisu „Novyj mir“. Báseň si přečetl M. Bernes, spojil se s autory a získal jejich souhlas na určité změny v textu. Poté se obrátil na J. Frankelja, který během dvou měsíců napsal hudbu.

Druhou nejpopulárnější písní u krajanů byl „Modrý šáteček“.  Autorem hudby byl polský hudebník J. Petěrsburskij, text 1. verze – S. Laudan, 2. verze J. Goldenberg. Hudbu Petěrsburskij zkomponoval v roce 1940 v Minsku, kde řídil Běloruský džezový orchestr. Během hostování v Moskvě hudbu uslyšel a napsal k ní slova J. Goldenberg. Píseň se brzy stala šlágrem a zpívalo ji mnoho známých zpěváků.

Bronzovou medaili získala píseň „Temná noc“. Vytvořil ji skladatel N. Bogoslovskij a básník V. Agatov v roce 1943 pro film „Dva bojovníci“. Získala si velkou popularitu a stala se v SSSR jednou z nejoblíbenějších písní, vytvořených během Velké vlastenecké války. V roce 2015 byla vytvořena sociální studie, podle které píseň obsadila 25. místo v TOP 100 nejoblíbenějších písní v Rusku.

Na improvizovanou dotazovou akci Rossotrudničestva a stanice Orfej reagovali obyvatelé SNS, východní Evropy, Latinské Ameriky a Asie.

Tento článek je dostupný v: Russian