Zahájení výstavy „Vektor – Arktika ili město, gdě vsje puti otkryty“ (Vektor Arktida či místo, kde jsou všechny cesty otevřeny) v RSVK v Praze

Zahájení výstavy „Vektor – Arktika  ili město, gdě vsje puti otkryty“ (Vektor Arktida či místo, kde jsou všechny cesty otevřeny) v RSVK v Praze

Dne 22. listopadu 2019 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava Muzea světového oceánu (Kaliningrad) „Vektor Arktida či místo, kde jsou všechny cesty otevřeny“. Akce byla organizována Muzeem světového oceánu (Kaliningrad) ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě jsou představeny fotografie fotografů Ruské geografické společnosti Jaroslava Nikitina a Darji Šlykovové, jež pořídili v různých oblastech Arktidy a které divákům přibližují království sněhu a ledu. Série fotografií je poutavým vyprávěním o ekologii a arktickém turismu, o tom, jak je zranitelný svět za Polárním kruhem.

Snímky, představené na výstavě, jsou pořízeny v různém období na mnoha místech Arktidy. Mezi nimi jsou: Severní pól, Země Františka Josefa, Spitzbergen, Novosibiřské ostrovy, Nová Země, Severní mořská cesta, ledový tábor „Barneo“ a Severní Atlantik.

Zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov při zahájení výstavy zdůraznil, že výstava Muzea světového oceánu „Vektor Arktida či místo, kde jsou všechny cesty otevřeny“ je již druhou výstavou ze série společných akcí s muzeem, které jsou plánovány v ČR.

Muzeum světového oceánu je v Rusku prvním komplexním mořským muzeem, jež se nachází v Kaliningradu. Jsou v něm expozice, věnované mořské flóře a fauně, geologii a hydrologii světového oceánu a rovněž námořní knihovna a fungující ekologická stanice.

Hosté výstavy, mezi kterými bylo mnoho Čechů, děkovali organizátorům za možnost seznámit se s díly fotografů a rovněž za možnost dozvědět se více o dalekém a záhadném místě, jako je Arktida.

Výstava „Vektor Arktida či místo, kde jsou všechny cesty otevřeny“ bude v RSVK v Praze pro zájemce přístupna do 3. prosince t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian