Galakoncert sólistů Národního divadla v RSVK v Praze

Galakoncert sólistů Národního divadla v RSVK v Praze

Dne 21. listopadu 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci XI. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka konal galakoncert sólistů Národního divadla v Praze. Akce byla připravena organizačním výborem festivalu ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka je v České republice významnou kulturní událostí, které se účastní známí hudebníci z celého světa. Tentokrát za klavírního doprovodu Mariny a Vjačeslava Grochovských vystoupili sólisté Národního divadla Nikolaj Višňakov, Jurij Kruglov, Marina Vyskvorkina, Pavlína Senič a mladičká pěvkyně Emma Staňková. Zvláštním hostem koncertu byl vynikající český saxofonista, skladatel a dirigent Felix Slováček.

Galakoncert zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který přivítal hosty a účastníky večera a krátce informoval o festivalu. Poděkoval organizátorům za mnohaletou práci, zaměřenou na uchování památky na významného českého dirigenta a skladatele Eduarda Nápravníka a jeho přínos do rozvoje hudební kultury v Rusku.

Předseda organizačního výboru festivalu Vjačeslav Grochovskij představil účastníky galakoncertu a seznámil přítomné s jeho programem. Poděkoval všem, kdo se zúčastnil přípravy festivalu a Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za podporu při organizaci akcí v rámci festivalu.

V podání sólistů Národního divadla zazněly árie z oper P. I. Čajkovského „Evžen Oněgin“ a „Čarodějka“, G. Pucciniho „Tosca“ a „Turandot“, G. Verdi „Trubadúr“, árie Rosalindy z operety J. Strausse „Netopýr“ aj.

Felix Slováček za doprovodu V. Grochovského zahrál skladbu E. Morriconeho z filmu „Tenkrát na Západě“ a kompozici N. Roty „Kmotr“.

Každé vystoupení známých a oblíbených umělců diváci odměnili bouřlivým potleskem.   Zvlášť srdečně vítali vystoupení mladičké dvanáctileté Emmy Staňkové, v jejímž podání zazněla džezová kompozice B. Howarda „Fly me to the moon“.

Účastníci galakoncertu jednomyslně poděkovali Ruskému středisku vědy a kultury v Praze a jeho hostům za srdečné přijetí a pozvali je na další koncert, který se uskuteční v prosinci t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian