Setkání s ruskou spisovatelkou pro děti Anastasií Strokinovou se konalo v RSVK v Praze

Setkání s ruskou spisovatelkou pro děti Anastasií Strokinovou se konalo v RSVK v Praze

Dne 2. listopadu 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci mládežnického uměleckého projektu „Kniguru“ v ČR konalo setkání s ruskou spisovatelkou pro děti Anastasií Strokinovou. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Setkání zahájila organizátorka soutěže T. Soloduchinová, která informovala o projektu a zdůraznila důležitost jeho konání, protože obrací pozornost mládeže k současné dětské literatuře a umožňuje i nejmenším čtenářům, aby se stali skutečnými literárními kritiky. Sdělila rovněž, že letos se „Kniguru“ stalo diplomantem ceny Stříbrný lukostřelec v ČR.

Ředitel Centra podpory ruské slovesnosti a soutěže „Kniguru“ G. Urušadze se podělil o plány na příští rok a sdělil, že v roce 2020 plánuje spojit celou východní Evropu pro „Kniguru“.

Anastasie Strokinová organizovala setkání formou dialogu se čtenáři. Podle jejích slov je pro ni důležité, aby po každém takovém setkání děti chtěly poznat něco nového. Informovala o tom, kdo to byl V. Bering, proč na mapě najdeme jeho jméno, co je to “Arij kámen”, jak vypadá modrá polární liška a mnohé jiné.

Malí čtenáři jí zadali mnoho otázek o tom, jaké je to být spisovatelkou a jak vytvářet zajímavé příběhy.

Žáci divadelního studia „Škola“ představili Anastasii svoji variantu audio verze knihy „Velryba plave na sever“, ve které každý účinkující mluvil svým hlasem.

Na závěr Anastasie Strokinová poděkovala svým čtenářům a Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci setkání a popřála hodně štěstí všem účastníkům soutěže „Kniguru“.

Anastasie Strokinová je ruská dětská spisovatelka, básnířka a překladatelka, laureátka Všeruské soutěže o nejlepší dílo pro děti a mládež „Kniguru“ za povídku „Velryba plave na sever“.

„Kniguru“ v Česku je literární soutěž pro žáky a studenty ve věku 10-21 let, kteří žijí v Česku, studují ruský jazyk a rovněž jejich rodiče a pedagogy. Letos byla Anastasie členem poroty. Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům se bude konat 23. listopadu t.r. ve 12:00 v Literárním salonu RSVK v Praze.

 

Tento článek je dostupný v: Russian