Umělecký večer Radmily Tonkovič v RSVK v Praze

Umělecký večer Radmily Tonkovič v RSVK v Praze

Dne 13. června 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci uměleckého večera srbské spisovatelky Radmily Tonkovič konala prezentace knihy „Něbesnyje geroini mira . . . „(Nebeské hrdinky světa ). Akce byla připravena Asociací absolventů ruských (sovětských) vysokých škol a Klubem MGIMO za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil předseda české Asociace absolventů ruských (sovětských) vysokých škol V. Pik, který představil hosty večera a poděkoval RSVK v Praze za pomoc a podporu iniciativ asociace.

Zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov přivítal profesorku, předsedkyni srbské Asociace absolventů ruských (sovětských) vysokých škol a vojenskou pilotku Radmilu Tonkovič. Vyjádřil přání, aby se toto setkání stalo začátkem dobré tradice a spolupráce s RSVK. Popřál spisovatelce hodně tvůrčích úspěchů.

Čestný host prezentace, předsedkyně slovenské Asociace absolventů ruských (sovětských) vysokých škol L. Blašková seznámila přítomné s uměleckou biografií a nejdůležitějšími událostmi ze života Radmily Tonkovič.

Radmila Tonkovič je čestnou členkou ruského Klubu žen leteckých odborností „Aviatrissa“, mnohanásobnou absolutní mistryní světa v pilotáži. Je první a jedinou ženou na Balkánském poloostrově, která je nositelkou Čestného zlatého odznaku pilota vojenských vzdušných sil Armády Srbska, první a jedinou ženou, jež získala Čestnou dýku důstojníka letectví Armády Srbska. Profesorka Tonkovič je profesionální překladatelkou a redaktorkou. Vydala více než 600 článků. V roce 2005 byla vydána její kniha „Život vytvořený letem“, která byla převedena do anglického a ruského jazyka. V roce 2010 vydala knihu „Tadija Sondermayer“ o letkyni a zakladatelce srbského a jugoslávského sportovního a civilního letectví.

Za povídky o sovětských letcích „Besstrašnaja ljotčica – šturmovik Anna Alexandrovna Jegorova“ a „Pěrvyj poljarnyj pilot mira Michail Vasiljevič Vodopjanov“ získala Diplom a Zlatou medaili Svazu novinářů Ruska.

Filoložka a politoložka R. Tonkovič získala vzdělání na MSU M. Lomonosova. V současnosti žije a pracuje v Moskvě a Bělehradu.

Autorka uvedla, že pracovala na knize 10 let. Je to jediná monografie o odvážných ženách a dívkách, které pomocí létajících strojů ovládly vzdušný prostor.

Velkou pozornost Tonkovič věnovala dějinám ovládnutí vzdušného prostoru. Soustředila se na úspěchy slovanských letkyň. V knize jsou popsány příběhy 313 Rusek. Podle ní právě SSSR umožnil rozvoj „ženského“ pilotování, dal možnost dívkám z celého světa získat velmi kvalitní vzdělání v této oblasti.

Na setkání přišli Češi, Slováci, Srbové a žijící v Praze ruští krajané. Po oficiální části mohli zájemci pobesedovat s legendární letkyní.

Tento článek je dostupný v: Russian