Přednáška „Poklady ruského umění v Česku“ se konala v RSVK v Praze

Přednáška „Poklady ruského umění v Česku“ se konala v RSVK v Praze

Dne 13. června 2019 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci projektu „PragueArtWeekends“ konala přednáška „Poklady ruského umění v Česku“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kunsthistorička, zaměstnankyně Slovanského ústavu AV ČR, kurátorka výstav a autorka monografií o ruském umění J. Jančárková, CSc., informovala o obrazech známých ruských malířů XIX. a XX. století, které se nalézají ve státních muzeích a soukromých sbírkách v Česku.

Na přednášce se hosté dozvěděli, v jakých českých muzeích jsou exponovány ruské umělecké předměty a jak se zde ocitla velká sbírka děl I. Repina. Dále přítomným sdělila, jak vypadaly malířské ateliéry v XIX. století a podrobně informovala o tom, jak se F. Maljavin stal ztělesněním ruské kultury v emigraci a G. Musatov byl „svým“ mezi českými malíři.

Přednáška byla doprovázena promítáním videa, na kterém byly nejznámější obrazy ruských malířů v ČR. Mimo jiné „Křížové procesí v dubovém lese“ I. Repina, „Ráno v lese“ I. Šiškina, „Křik“ F. Maljavina aj. J. Jančárková rovněž promítla videozáznam o aukčních trzích, jež proběhly v květnu t.r. v Česku, na nichž byla prodán vzácný obraz I. Repina „Portrét otce“.

Na závěr přednášky organizátoři vylosovali mezi návštěvníky výherce, který obdržel vstupenku do Národní galerie a poděkovali Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci akce.

Tento článek je dostupný v: Russian