Vzácné fotografie byly vystaveny v RSVK v Praze

Vzácné fotografie byly vystaveny v RSVK v Praze

Dne 14. ledna 2019 v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze byla zahájena historická výstava fotografií „Rodina posledního ruského imperátora. Romanovci: carská služba“. Akce byla připravena moskevským Sretenským klášterem a webem Pravoslavie.ru za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Expozici tvoří málo známé fotografie z historických archivů a soukromých alb rodiny Romanovců, které odrážejí jejich každodenní život, dobročinnou činnost a vojenskou službu své vlasti.

Akci uvedl dočasně pověřený výkonem funkce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který sdělil, že výstava je věnována 100. výročí skonu posledního ruského cara a jeho rodiny.

Poté jeden z autorů projektu, jenž žije v moskevském Sretenském klášteře, jeromonach Ignatij (Šestakov) seznámil přítomné s koncepcí a obsahem výstavy. Informoval rovněž o tom, že výstava s úspěchem proběhla v mnoha zemích a regionech Ruska. Zvlášť si výstavu oblíbili v zemích bývalé Jugoslávie, kde se konala ve více než 60 městech. Zdůraznil, že cílem expozice je seznámit návštěvníky se členy carské rodiny, zainteresovat dorůstající pokolení a mládež, jež jsou její cílovou auditorií.

Výstava má tři tematické části.  První obsahuje oficiální fotografie carské rodiny a jejích členů. Druhá – neformální, kde jsou Romanovci zachyceni v každodenním životě, na procházkách, během hry.  Třetí část je věnována válečnému tématu – Mikuláš II. vystupuje před vojáky, učí svého syna Alexeje a carevna Alexandra Fjodorovna s dcerami pečuje o raněné v nemocnicích.

Zahájení výstavy navštívili žijící v Praze ruští krajané, Češi a rovněž zástupci pražských duchovních.

Tento článek je dostupný v: Russian