Premiéra představení „Noc před Vánocemi“ v RSVK v Praze

Premiéra představení „Noc před Vánocemi“ v RSVK v Praze

Dne 12. ledna 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila premiéra představení podle stejnojmenné povídky N. V. Gogola „Noc před Vánocemi“. Představení uvedlo divadlo – studio „Muravějnik“ z města Korolev u Moskvy, režie – vedoucí divadla – studia, divadelní pedagožka J. Muravjovová. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Divadlo – studio „Muravějnik“ se již zúčastnilo divadelního projektu na scéně RSVK v Praze. V roce 2016 spolu s mladými umělci ze školy Věda (Praha, ČR) a z Mezinárodního rodinného klubu (Kodaň, Dánsko) herci divadla připravili a uvedli představení „Krysař“ na motivy poémy M. Cvětajevové.
V rámci hostování divadla – studia „Muravějnik“ v Praze proběhly před představením ve foyeru RSVK tréning hereckého umění a dílna o metodice hry ve vzdělávacím procesu, které se zúčastnili mladí herci a pedagogové divadla „Izumrud“ (Praha – vedoucí M. Laptěvová).
Režisérka J. Muravjovová před představením zdůraznila, že i když jeho děj začíná v současnosti, tvůrci s úctou přistoupili jak k námětové linii literárního díla, tak i k jeho textu. Chlapec Kirill, který miluje počítačové hry a nerad čte, otvírá pohádkový příběh N. Gogola a ocitá se na samotě Dikaňka v předvečer Vánoc. Tam si zkouší roli čerta. S ním a známými postavami povídky se dějí podivné věci. Z oblohy mizí měsíc, místní obyvatelé se ztrácejí ve tmě, krasavice Solocha jen tak tak stíhá zabalit do pytlů pretendenty na její srdce. Kovář Vakula letí do Petrohradu, aby získal od carevny střevíčky pro svéhlavou krasavici Oxanu . . . Všechny tyto příběhy se odehrávají za doprovodu hudby skupin „Pakava Iť“, „Moscow Art Trio“, „Božiči“, „Recycled“, „Pelageji“ a jiných současných interpretů. V představení jsou rovněž využity vánoční písně a písně souboru „Kazačij krug“ chrámu Zesnutí. S příchodem Vánoc vše mizí, mysl obyvatel Dikaňky se projasňuje a v srdcích zůstávají jen opravdové city. Chlapec Kirill se vrací ke své mamince a začne milovat čtení.
Představení v RSVK v Praze zhlédlo více než 80 diváků. Po akci mnozí mladí lidé zůstali na besedu s herci a režisérkou.

Tento článek je dostupný v: Russian