Festival ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“ byl zahájen v Brně

Festival ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“ byl zahájen v Brně

Dne 21. března 2018 na Generálním konzulátě RF v Brně proběhlo zahájení X. festivalu ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“. Festival organizuje Ruská kulturně-osvětová společnost na Moravě za podpory magistrátu města Brno, vedení Jihomoravského kraje, Generálního konzulátu RF v Brně a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

X. jubilejní festival je věnován 75. výročí Stalingradské bitvy. Na programu jsou výstavy ruských malířů, výstavy fotografií o Kamčatce a perle Ruska – jezeru Bajkal, koncerty vážné a populární hudby, dny ruského jazyka, setkání s ruskými a českými odborníky, které proběhnou ve dnech 21. března – 31. května 2018 v různých místech Jihomoravského kraje.

Festival zahájila předsedkyně Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě Ljubov Vondroušková. Poblahopřála přítomným k X. výročí festivalu a poděkovala všem, kdo se aktivně účastní jeho realizace.

Generální konzul RF v Brně A. Budajev přivítal hosty a účastníky festivalu. Zdůraznil důležitou úlohu jeho konání pro upevňování přátelských styků mezi Ruskem a Českem. Předal diplom Ljubov Vondrouškové za přípravu a organizaci festivalu a rovněž za propagaci ruské kultury a ruského jazyka v Česku.

Předseda výboru pro národnostní menšiny Jihomoravského kraje Jiří Crha blahopřál přítomným k zahájení festivalu a poděkoval organizátorům za bohatý kulturní program.

Zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov poblahopřál organizátorům a účastníkům k jubileu. Předal ocenění aktivním účastníkům Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě za plodnou spolupráci a propagaci ruské kultury v ČR.

Všichni účastníci organizačního výboru, aktivisté společenských organizací a zasloužilí činitelé v tento den obdrželi čestná uznání a ocenění od Generálního konzulátu RF v Brně a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. Současně byly předány medaile „Za lásku a věrnost“ manželským párům ruských krajanů, kteří žijí v Česku, jsou spolu 25 a více let, uchovali si lásku a vychovali děti důstojnými členy společnosti.

V rámci zahájení festivalu „Ruské jaro na Moravě“ se rovněž konal slavnostní koncert, na kterém vystoupil klavírní virtuos I. Ardašev. V jeho podání zazněla skladba P. Čajkovského a vlastní tvorba hudebníka.

Na zahájení festivalu ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“ bylo přítomno více než 60 osob z řad žijících v Jihomoravském kraji ruských krajanů, mezi kterými byli především vedoucí společenských organizací, rusisté a veřejní činitelé.

Tento článek je dostupný v: Russian