Setkání se spisovatelkou Guzel Jachinovou v RSVK v Praze

Setkání se spisovatelkou Guzel Jachinovou v RSVK v Praze

Dne 9. října 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo setkání ruské spisovatelky Guzel Jachinové s ruskými krajany a českou veřejností. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s českým nakladatelstvím „Prostor“.

Guzel Jachinová se narodila v Kazani. Vystudovala Kazaňskou pedagogickou univerzitu, obor – učitelka německého jazyka. Poté ukončila Fakultu scenáristiky Moskevské filmové školy, kde začala psát scénář pro film s názvem „Zulejka otevírá oči“. Na základě scénáře vyšel v roce 2015 stejnojmenný román, který obdržel ruské ceny „Jasnaja Poljana“, „Kniga goda“ a „Zvjozdnyj bilet“. Nyní byl vydán i v ČR v rekordním nákladu 119 000 výtisků. Byl již převeden do 25 jazyků. Právo na zfilmování získal televizní kanál „Rossija“.

A. Lederer – ředitel nakladatelství „Prostor“, které v září 2017 vydalo český překlad románu, sdělil, že neměl pochyby o správnosti výběru díla. Dále řekl, že o právo na vydání českého překladu usilovala tři nakladatelství. Zdůraznil též, že za dva týdny, které uplynuly od vydání knihy, v českých médiích vyšlo již několik kladných recenzí.

Překladatel knihy J. Šedivý informoval, že román je napsán živým, bohatým jazykem, lehce se čte a tento kvalitní text se překládá sám.

Guzel Jachinová sdělila, že román vznikl na základě vyprávění její babičky, která v letech 1930 – 1946 žila na Sibiři spolu se svými rozkulačenými rodiči, již pocházeli z tatarské vesnice. Dále se zakládá na autorčině práci v archivech a studiu četných vzpomínek lidí, kterým byl vyvlastněn (rozkulačen) majetek. Zdůraznila, že román je pro ni příběhem o osudu malého člověka na pozadí „Velké historie“. Zmínila se o tom, že neplánuje pokračování románu, ale dokončuje novou knihu, která se týká 20. – 30. let XX. století v SSSR.

Na konci setkání čtenáři poděkovali spisovatelce za krásný román a možnost se s ní osobně seznámit. Zájemci se mohli se spisovatelkou vyfotografovat a získat její autogram. Tentýž den před setkáním v RSVK poskytla spisovatelka interview populárním českým časopisům „Reflex“ a „Téma“, novinám „Lidové noviny“ a „Právo“, českému rozhlasu a televizi, provedla tiskovou konferenci v Literární kavárně v Praze.

Dne 10. října Guzel Jachinová vystoupí v Ústavu slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně s přednáškou „Román s příběhem/Současný historický román v Rusku (na příkladu knihy „Zulejka otevírá oči“).

Dne 11. října bude ruská spisovatelka přednášet na katedře slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Tento článek je dostupný v: Russian