Před blížícím se Dnem vítězství Pražané uctili památku maršála Koněva

Před blížícím se Dnem vítězství Pražané uctili památku maršála Koněva

Dne 2. května 2017 se v Praze na náměstí Interbrigády z iniciativy českého Svazu bojovníků za svobodu a Česko-ruské společnosti uskutečnil slavnostní ceremoniál položení věnců a květin k památníku osvoboditele Prahy maršála Sovětského svazu I.S. Koněva. Akce proběhla za podpory a účasti Velvyslanectví RF v ČR, vojenského atašé a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akce se zúčastnil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij, představitelé Parlamentu ČR, českých politických stran a společenských organizací, zástupci městské části Praha 6, zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

K přítomným promluvil místopředseda Senátu Parlamentu ČR Ivo Bárek a místopředseda Svazu bojovníků za svobodu plukovník Ing. Emil Kulfánek. Zdůraznili rozhodující úlohu Sovětského svazu a Rudé armády při osvobození Evropy a Československa od fašismu. I když Pražské povstání uspíšilo konec války „o několik dnů“, bez hrdinských činů rudoarmějců, kteří přispěchali na pomoc povstalcům, by bylo povstání odkázáno k nezdaru.

Plukovník Kulfánek ve svém emotivním vystoupení vyzval přítomné, aby položili konec neustálým pokusům překroutit historii, změnit ty její stránky, které jsou spojeny s bratrstvím ve zbrani a hrdinskými činy rudoarmějců, z nichž 138 tisíc položilo své životy za osvobození Československa.

Velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij poděkoval vládě České republiky, vedení Prahy a všem, kteří přišli vzdát hold velkému sovětskému vojevůdci, uchovávají si v paměti události Druhé světové války, pečují o památky a památníky sovětským vojákům – osvoboditelům.

Tentýž den dříve za účasti zástupců Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR na hřbitově ve Vokovicích proběhla vzpomínková akce u památníku rudoarmějcům a účastníkům Pražského povstání.

Tento článek je dostupný v: Russian