Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Dne 15. prosince 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila dětská novoroční oslava „Atamanská jolka“. Akce byla připravena Všekozáckým svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ataman kozáků Michail Dzjuba přivítal malé hosty a jejich rodiče a poblahopřál jim k blížícím se Vánocům a Novému roku. Připomněl, že „Atamanská jolka“ letos slaví jubileum – 5. výročí a její konání v RSVK se již stalo dobrou tradicí.

Poté vystoupil folklorní soubor Kozáci Vltavy, jehož sólisté zazpívali ruské a kozácké písně s vánoční tematikou.

Hlavním bodem programu bylo představení „Jak pejsek a kočička psali dopis Dědu Mrázovi“ v podání českého divadla „Ulybka“ (Úsměv). Děti s velkým zájmem sledovaly děj na scéně a živě reagovaly na výzvy herců.

Po představení děti začaly zvát Sněhurku, ale místo ní se objevila Baba Jaga, která se vydávala za mladou pomocnici Dědy Mráze. Děti jí ale neuvěřily a nadále zvaly Sněhurku. Baba Jaga jim tedy začala dávat různé hádanky. Správné odpovědi měly pomoci osvobodit Sněhurku ze zakletí. Dětem se úkol podařil a poté se na scéně objevili Děda Mráz a Sněhurka. Děti přednášely básničky, tančily a dostávaly dárky. Na závěr oslavy byli všichni účastníci pozváni do Velkého sálu na novoroční kreslené filmy.

Na oslavě „Atamanská jolka“ bylo přítomno asi 80 hostů, z toho více než 50 dětí ruských krajanů a českých občanů.

Oslava se neobešla bez kozáckých a vánočních písní, her a tanců okolo svátečního vánočního stromečku. Folklorní soubor „Kazaki Vltavy“ zazpíval koledy v ruském, ukrajinském a českém jazyce. Poblahopřát dětem a předat dárky přišel i Děda Mráz a Sněhurka. Těchto rolí se zdárně zhostili Alexandr Štěpanov a Adriana Kokuňkovová.

Na závěr večera bylo připraveno bohaté pohoštění pro děti i dospělé.

Organizovala ruská komunita

Tento článek je dostupný v: Russian