Vystoupení mezinárodního ženského sboru „Viva Voce“ v RSVK v Praze

Vystoupení mezinárodního ženského sboru „Viva Voce“ v RSVK v Praze

Dne 14. prosince 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil novoroční dobročinný koncert mezinárodního ženského sboru „Viva Voce“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert v RSVK byl ženským sborem pořádán na podporu české humanitární organizace „Dlaň životu“, která se zabývá podporou matek s dětmi, které se dostaly do složité životní situace. Před začátkem koncertu ředitelka Mgr.M. Holeňová poděkovala všem účastníkům a krátce představila svou organizaci.

Koncert moderovaly v anglickém a ruském jazyce česká vedoucí a dirigentka sboru Soňa Frídlová a ruské sólistky Lilija Gerber a Světlana Stěpanovová.

Ženský sbor „Viva Voce“ (v překladu z italštiny Živý hlas) existuje již 15 let při Mezinárodní škole v Praze. Ve sboru vystupují obdivovatelky sborového zpěvu ze 12 zemí – Velké Británie, Německa, Egypta, Španělska, Koreje, Ruska, USA, Ukrajiny, Francie, Česka a Japonska. V jejich podání zazněly vánoční a novoroční písně v různých jazycích. Mezinárodní charakter sboru byl ještě zdůrazněn národními kroji, které sólistky jednotlivě divákům představovaly.

V programu rovněž vystoupili mladý klavírista A. Gerber (Francie), Rusové – harmonikář S. Abkerimov, klavírista S. Galin a houslistka L. Pavlovová.

Koncert byl ukončen vánoční písní „Silent night“, kterou sólistky zazpívaly společně s diváky v různých jazycích.

Na koncertě v Křišťálovém sále bylo přítomno více než 100 diváků z řad ruských krajanů, Čechů a občanů jiných zemí.

Po koncertě měli hosté možnost ochutnat národní jídla, které připravily členky sboru a přispět tak na podporu organizace „Dlaň životu“.

Tento článek je dostupný v: Russian