IV. mezinárodní folklorní festival „Pokrova na Vltavě – 2016“ v RSVK v Praze

IV. mezinárodní folklorní festival „Pokrova na Vltavě – 2016“ v RSVK v Praze

Dne 12. října 2016 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil IV. mezinárodní folklorní festival „Pokrova na Vltavě – 2016“, věnovaný 95. výročí „Ruské akce“ československé vlády na podporu ruské porevoluční emigrace. Akce byla organizována Všekozáckým  svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival zahájil ataman Všekozáckého  svazu českých zemí a Slovenska Michail Dzjuba, který podrobně přítomné seznámil s pravoslavným svátkem Pokrova svaté Bohorodičky a objasnil jeho spojení s historií kozáctva.

Arcibiskup pražský a českých zemí Michal poblahopřál pravoslavným k blížícímu se svátku Pokrova a požehnal festivalu.

Pěvecký sbor pravoslavného chrámu svaté Ludmily zahájil koncert pravoslavnými modlitbami.

Poté proběhl galakoncert. Na něm úspěšně vystoupili: folklorní soubor „Kozáci Vltavy“ (Praha), mladá interpretka – potomek orenburských kozáků Alina Kurmakajevová  (Praha), potomek donských kozáků V. Dračev (Praha), vokální soubor „Naši“ Gymnázia  J. Ressela (Chrudim), rusínský folklorní soubor „Skejušan“ (Chomutov), předseda České asociace rusistů J. Klapka a student UK R. Lombino (Praha). Zazněly písně v českém, ruském, ukrajinském, běloruském, bulharském, srbském a rusínském jazyce.

Každé vystoupení diváci odměnili bouřlivým potleskem. Hosté s velkým zájmem vyslechli vystoupení predsedy České asociace rusistů J. Klapky, který ukázal, jak od XVIII. století mnohé kozácké písně pronikaly do kultury slovanských a evropských národů a měly vliv na tvorbu mnoha skladatelů.

Tříhodinového koncertu se zúčastnilo 79 umělců. Vystoupení byla doprovázena promítáním diapozitivů, které vypovídaly o historii kozáctva, o přírodě a pravoslavných svatyních Ruska. Koncert do Velkého sálu RSVK přišlo zhlédnout okolo 150 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Po koncertě ataman Michail Dzjuba předal všem účastníkům koncertu diplomy. Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza jménem RSVK a všech diváků poděkoval kozákům a všem účastníkům festivalu za krásná vystoupení a předal Všekozáckému  svazu českých zemí a Slovenska čestný diplom a cenný dárek.

Tento článek je dostupný v: Russian