Umělecký večer básníka Vladimira Kostrova v RSVK v Praze

Umělecký večer básníka Vladimira Kostrova v RSVK v Praze

Dne 4. června 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil umělecký večer ruského básníka, předsedy Mezinárodního Puškinského výboru Vladimira Kostrova „My – poslední tohoto století“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci se Společností Julia Fučíka v rámci „Roku literatury v Rusku“.

V. A. Kostrov je členem Svazu spisovatelů SSSR od roku 1961. V roce 1967 ukončil Vyšší literární kurzy. V 60. letech byl vedoucím oddělení v časopisu „Technika – mládeži“ a rovněž působil v časopise „Směna“. Od roku 1980 do roku 1986 byl tajemníkem Svazu spisovatelů Moskvy, v letech 1986-92 byl zástupcem šéfredaktora časopisu „Novyj mir“. První báseň Vladimira Kostrova byla publikována více než před půl stoletím – v únoru roku 1957 v časopise „Junost“.

Nyní V. Kostrov působí jako profesor Literárního institutu M. Gorkého, předseda Mezinárodního Puškinského výboru a viceprezident Mezinárodního Puškinského fondu „Klassika“. Sestavil a byl redaktorem antologie „Russkaja poezija. XX věk“ (Olma – Press).

Vladimir Kostrov zahájil večer vlastní básní „My – poslední tohoto století“, která byla zhudebněna. Básník všem připomenul, že v tomto roce se v Rusku i v zahraničí slaví 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce a zdůraznil důležitost uchování památky na odkaz této krvavé války. Domnívá se, že současnému světu s jeho četnými problémy „chybí poezie“.

Připomněl divákům výrok Alexandra III. o tom, že „Rusko má jen dva spojence: jeho armádu a flotilu“. Básník se domnívá, že Rusko má i třetího spojence a tím je ruský učitel, který nese lidem kulturu, poezii a literaturu.

Poté ze scény přednesl mnoho vlastních veršů a básní klasiků i současných autorů. Podrobně pověděl o ruské poezii a její roli v duchovním vytváření osobnosti.

Ruský básník nazval Prahu kolébkou tvůrčích osobností. Zdůraznil harmonickou podobu Prahy a její soulad s přírodou, architekturou a přátelskými obyvateli. Vyjádřil přání napsat báseň o tomto kouzelném městě.
Podrobně se pozastavil na tvorbě svých přátel – sovětského a ruského skladatele a klavíristy Georgie Sviridova a velkého ruského spisovatele Valentina Rasputina. Připomněl, že Georgij Sviridov kromě hudebních kompozicí velmi dobře znal tvorbu ruských a zahraničních básníků, zpíval písně na verše A. Bloka, A. Puškina, V. Majakovského a mnoha dalších.

Během uměleckého večera mohli všichni zájemci zadávat otázky ohledně tvorby Vladimira Kostrova i jiných současných ruských spisovatelů.

Ve svých odpovědích V. Kostrov podtrhnul tvorbu takových současných ruských básníků, jako je Alexandr Orlov, Gennadij Krasnikov a Gleb Garbovskij. Domnívá se, že „ruská poezie je zdráva a to znamená, že i národ je zdráv“.

Na závěr večera přednesl několik vlastních básní. Podtrhnul, že „dokud je živ ruský jazyk, je živa i ruská kultura“ a věnoval knihovně RSVK knihu „Váš Jesenin“ ze série „Klassika“.

Večer proběhl v přátelské atmosféře. Ve Velkém sále bylo přítomno více než 50 hostů, mezi nimiž bylo mnoho básníků a spisovatelů z řad ruských krajanů a rovněž českých milovníků tvorby ruských básníků a spisovatelů.

Tento článek je dostupný v: Russian