Večer současné ruské kinematografie v RSVK v Praze

Večer současné ruské kinematografie v RSVK v Praze

Dne 16. května 2014 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal večer ruské kinematografie, na kterém se diváci setkali se známou divadelní a filmovou herečkou Ljubov Tolkalinovou a zhlédli nový hraný film Jegora Končalovského „Vozvraščenije v A“ (Návrat do A). Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Ljubov Tolkalinovou, jež hrála ve více než 50 filmech a navštívila Prahu jako členka delegace na 20. mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy představil ředitel RSVK Leonid Gamza.

Herečka oznámila, že kvůli nemoci do RSVK  nemohl přijít hlavní host – její manžel, režisér  Jegor Končalovskij, na setkání se kterým se tak těšili diváci i novináři.

Ljubov Tolkalinová ze scény pověděla o tom, jak film vznikal a podělila se o zajímavé historky, které se udály během natáčení. Podtrhnula, že film natočený ve filmovém studiu „Kazachfilm“, jehož hlavním hrdinou je veterán války v Afghánistánu, Kazach s přezdívkou „Kara-Major“ (herec Sejdulla Moldachanov) měl pro Jegora Končalovského zvláštní význam.  Dodržuje profesionální tradice  svých rodičů – filmového režiséra Andreje Michalkova – Končalovského a kazašské herečky Natálie Arimbasarovové, měl vždy velkou úctu k historii, tradicím  a osudům kazašského lidu.

Nehledě na to, že se Ljubov Tolkalinová snažila soustředit své vystoupení na filmu „Vozvraščenije v A“, diváci zadávali otázky, týkající se i jiných jejích filmů, mimo jiné oblíbeného seriálu „Žukov“.

Na závěr setkání Ljubov Tolkalinová divákům představila svoji dceru – Marii Michalkovovou, která přijela společně s rodiči do Prahy, aby se v rámci 20. mezinárodního knižního veletrhu zúčastnila přednesu veršů svého dědečka, významného dětského spisovatele Sergeje Michalkova.

Film „Vozvraščenije v A“ ve Velkém sále RSVK zhlédlo okolo 300 diváků, mezi nimiž byli pracovníci Velvyslanectví Kazachstánu v ČR a rovněž mnoho členů kazašské mládežnické organizace „Tarlan“.

Tento článek je dostupný v: Russian