O oslavách Dne velkého vítězství v Česku

O oslavách Dne velkého vítězství v Česku

Ve dnech 29. dubna – 12. května 2014 se Zastupitetelství Rossotrudničestva v ČR zúčastnilo akcí, věnovaných 69. výročí velkého vítězství.

Dne 29. dubna  se v Ostravě konal koncert pro veterány II. světové války, věnovaný 69. výročí osvobození města.  Na koncertě vystoupili sólisté Moravskoslezského národního divadla, kteří zazpívali ruské válečné písně. Čestným hostem akce byl mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Sergej Kiselev, vojenský atašé Jurij Bibik, generální konzul RF v Brně Andrej Šaraškin. Akce byla připravena Československou společností legionářů ve spolupráci vojenským velitelstvím Ostravy, za podpory Generálního konzulátu Ruska v Brně a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Dne 7. května se v Ruském středisku vědy a kultury  v Praze konal večer pro české a ruské veterány, věnovaný 69. výročí velkého vítězství a 69. výročí osvobození Československa od fašismu.

Dne 9. května v 10 hodin. se na Olšanských hřbitovech v Praze konalo slavnostní položení věnců a květin k Památníku sovětským vojákům, kteří padli při osvobození Československa od fašismu a ke hrobům pohřbených tam 437 vojáků a důstojníků Rudé armády, kteří padli a zahynuli v poslední dny války.

Ceremoniálu se zúčastnili vedoucí představitelé České republiky – předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štech, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR  Jan Hamáček, ředitel mezinárodního oddělení Kanceláře prezidenta ČR Hynek Kmoníček, ředitelka diplomatického protokolu MZV ČR Markéta Šarbachová, ředitel sekce rozvoje a plánování bojových možností  Ministerstva obrany ČR generál Pavel Adam.

Věnce položili velvyslanec Arménské republiky  Tigran Sejraňan,  velvyslanec Běloruské republiky  Vasilij Markovič, rada Velvyslanectví Kazašské republiky Eržan Džukenov, velvyslanec Ruské federace Sergej Kiselev.

Akce se rovněž zúčastnili zaměstnanci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR, RSVK v Praze a jiných zahraničních organizací, zastupitelé českých a ruských veteránských organizací.

Na počest státního svátku Ruska se na Velvyslanectví RF v ČR konala slavnostní recepce, které se zúčastnil a vystoupil mluvčí Parlamentu ČR Vojtěch Filip.

Večer se ve Velkém sále RSVK v Praze konal slavnostní koncert, organizovaný Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za účasti  ruských uměleckých kolektivů a interpretů.

Hosty v sále přivítali vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza a členové českého vlasteneckého klubu „Za Vlast“ z Chomutova, oblečení do uniforem válečných let, již poblahopřáli veteránům a hostům k velkému vítězství.

Na programu koncertu byla všem dobře známá díla o Velké vlastenecké válce a vítězství, o frontovém osudu a věrnosti. Každé číslo programu bylo doprovázeno povídáním  o tom, jak píseň vznikla, o jejích autorech a interpretech. Na koncertě rovněž vystoupili: ženský pěvecký sbor  „Ludmila“ ze Samary, ruský taneční soubor „Umělicy“ z Moskvy, žáci Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR, soubor „Kazaki Vltavy“ a sólista souboru Alexandrovci Petr Bogačev (Moskva).

Po koncertě byla pro hosty RSVK na velkém plátně promítnuta ze záznamu vojenská přehlídka  na Rudém náměstí na počest 69. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Ve foyeru RSVK byla organizována výstava dokumentů, vyznamenání, ruských a československých uniforem z válečných let a rovněž zbraní, které zapůjčil RSVK soukromý sběratel z Vlašimi pan Linhart Vejvoda. V galerii RSVK byla zahájena výstava „Nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto“, připravená mládežnickou organizací krajanů „Pražská inspirace“. Byly na ní vystaveny  fotografie a vzpomínky  ruských veteránů, již žijí v Praze.

Slavnostního koncertu se zúčastnilo  více než 350 diváků. Byli mezi nimi poslanci Parlamentu ČR, zaměstnanci Velvyslanectví a Obchodního zastupitelství RF v ČR, zástupci Sdružení antifašistů, Společnosti Ludvíka Svobody, Společnosti blokádníků v ČR, Svazu bojovníků za svobodu, Česko-ruské společnosti a jiných společenských organizací.

Dne 12. května se zaměstnanci zastupitelství zúčastnili pietního aktu a položili květiny k památníku  rudoarmějců a československých obránců, kteří zahynuli během Pražského povstání proti fašistům a rovněž k památníku sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, jehož vojska  osvobodila hlavní město Československa.

Ve dnech 6.-12. května v Kurzech ruského jazyka  při RSVK ve všech skupinách proběhly vyučovací hodiny, věnované Dni vítězství. Studenti se seznámili s uměleckou literaturou a písněmi o Velké vlastenecké válce známých ruských autorů.

Tento článek je dostupný v: Russian