Koncert „Hudební cestování: Beethoven“ v RSVK v Praze

Koncert „Hudební cestování: Beethoven“ v RSVK v Praze

Dne 23. září 2013 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil 4. koncert mezinárodního projektu „Hudební cestování: Beethoven“, věnovaného sonátám německého skladatele a klavíristy Ludwiga van Beethovena. Akce byla organizována  Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

V rámci projektu se klavírní koncerty uskutečňují v různých evropských městech: Mnichově, Madridu, Vídni, Praze, Paříži, Moskvě aj. V ČR kromě Prahy proběhly i v Brně a Olomouci. Interprety jsou mladí hudebníci, laureáti mezinárodních soutěží z Ruska, Číny, Německa, Česka, Španělska, Rakouska a Vietnamu.

Na koncertě v Praze  vystoupili zde již populární mladí klavíristé K. Lukinov z RF a D. Schneidt z Německa. Poprvé se pražským divákům představily Ellen Seidel a Ines Hopfl z Německa.

Na programu zářijového koncertu byly čtyři sonáty Beethovena: sonáta č.18 Es-dur, sonáta č.21 C-dur, sonáta č.30 E-dur, sonáta č.31 As-dur a Elis Heinze Holligera. Koncert moderovala  básnířka Natalija Volkovová. Jejím hostem byl novinář a a básník Boris Goldberg, autor knih „Formula Kazanovy“, „O Prage s ulybkoj“ aj.

Zvláštností projektu je to, že jsou sonáty Beethovena doprovázeny komentáři a vystoupeními básníků a klavíristů, kteří žijí v zemích, kde se koncerty konají. Vždy je rovněž hráno dílo jednoho současného autora. Tak interpreti staví mosty mezi zeměmi a národy, od minulosti do současnosti a dokazují, že umění nikoho nikdy nenechá lhostejným a nachází odezvu u lidí nehledě na to, v jaké zemi a v jaké době žijí.

V přeplněném Křišťálovém sále RSVK byli přítomni milovníci hudby z řad ruských krajanů i české veřejnosti.

Hudebníci si získali diváky svým uměním a hloubkou podání skladeb. Každé z vystoupení bylo odměněno bouřlivým aplausem.

Tento článek je dostupný v: Russian