Koncert věnovaný 140. výročí narození Sergeje Rachmaninova v RSVK v Praze

Koncert věnovaný 140. výročí narození Sergeje Rachmaninova v RSVK v Praze

Dne 11. července 2013 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert laureáta mezinárodních soutěží, ruského klavíristy Vazgena Vartaniana. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vazgen Vartanian je absolventem Moskevské státní konzervatoře P. Čajkovského a Juilliardské školy v New Yorku. V současné době hudebník žije v Praze a hostuje po celém světě. Nehledě na jeho mladost Vazgen Vartanian získal mnoho prestižních ocenění. Hudební kritici a novináři mnoha zemí oceňují velké mistrovství a ojedinělou virtuóznost jeho podání.

Svůj sólový koncert ve Velkém sále RSVK klavírista věnoval dvěma velkým skladatelům a jubilantům tohoto roku – Sergeji Rachmaninovovi (140. výročí narození) a Johannesu Brahmsovi (180. výročí narození). Podle slov umělce právě tito skladatelé jsou mu blízcí duchem a umožňují předvést celou škálu jeho možností.

Během koncertu si hudebník získal přízeň posluchačů nejen nezvyklou obtížností a hloubkou děl, která zazněla v jeho podání, ale i tím, že spojil svoji hru s debatou s publikem a uváděl tak diváky do světa svého individuálního pojetí hudby ruského a německého skladatele.

Po poslední skladbě klavíristy „Variací na téma Paganini“ J. Brahmse, jež bravurně zazněla v jeho vlastní redakci, sál vybouchl bouřlivým aplausem.

Posluchači vzácného koncertu v RSVK v Praze byli ruští krajané, občané ČR a zemí SNS.

Tento článek je dostupný v: Russian