Premiéra představení „Dům Bernardy Albové“ v RSVK v Praze

Premiéra představení „Dům Bernardy Albové“ v RSVK v Praze

Dne 16. dubna 2015 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila premiéra představení „Dům Bernardy Albové“ na motivy hry F.G. Lorcy v podání „Divadelní dílny při RSVK“ pod vedením Diany Kassil. Hra, jejímž autorem je světově proslulý španělský básník a dramatik, byla nastudována v Roce ruského jazyka a literatury ve Španělsku a španělského jazyka a literatury v Rusku. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Děj hry čerpá španělský klasik z dětství. Dům ženy, která se stala prototypem panovačné, žijící podle přísných tradic  španělské vesnice Bernardy Albové, stál poblíž domu G. Lorcy v Andalusii. Události, které se odehrávají ve hře, se skutečně staly. Podivuhodně se proplétají s námětem hry „Groza“ (Bouře) ruského dramatika  A. Ostrovského, kterou Dílna Dianny Kassil úspěšně uvedla přesně před rokem na scéně Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Předat duch a temperament španělského charakteru bylo samozřejmě složité, ale i tím si poradily herečky Jelena Babičová, Anastasie Kurandina, Irina Gavrišová,  Elvíra Nikitinová, Natálie Petrovová, Timur Čaščevoj a Viktoria Petrovová. Jednu z hlavních rolí efektně zahrála i Dianna Kassil.

Děj španělské hry v podání kolektivu  Divadelní dílny diváci se zájmem sledovali a umělce odměnili bouřlivým aplausem a květinami.

Představení „Dům Bernardy Albové“ bude zopakováno na scéně RSVK v Praze ještě jednou 24. dubna.

 

Tento článek je dostupný v: Russian