Prezentace projektu „Knihovna osudů“(Bibliotěka suděb) veteránů Velké vlastenecké války v RSVK v Praze

Prezentace projektu „Knihovna osudů“(Bibliotěka suděb)  veteránů Velké vlastenecké války v RSVK v Praze

Dne 17. dubna 2015 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konal koncert – prezentace projektu společenského sdružení ruských krajanů „Pražskoje vdochnověnije“ – „Bibliotěka suděb“. Akce byla organizována mezinárodním institutem „Ključ“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Projekt je součástí „ústní historie“ a je věnován osudům veteránů Velké vlastenecké války Rity Jefremovny Koganové, Niny Grigorjevny Šaravinonovové, Antoniny Ivanovny Černyšovové, Vladimira Leonidoviče Šelepina aj., již žijí v České republice. Autoři formou multimediální prezentace představili nahrané na video vzpomínky svých hrdinů o válce, doplnili je fotografiemi a snímky z historických týdeníků.

Po promítání se uskutečnil velký koncert dětských a mládežnických kolektivů mezinárodní školy VEDA, rusko-českého gymnázia Dialog, estrádního studia MIX, folklorního souboru „Kazaki Vltavy“. Zazněly verše a písně, věnované válce a velkému vítězství.

Diváci a účastníci koncertu srdečně poblahopřáli přítomným v sále veteránům, mezi nimiž byli i hrdinové projektu „Knihovna osudů“.

Na akci bylo přítomno více než 100 ruských krajanů a českých občanů.

 

Tento článek je dostupný v: Russian