Výstava Tatiany Čagorovové „Rodná země“ v RSVK v Praze

Výstava Tatiany Čagorovové „Rodná země“ v RSVK v Praze

Dne 14. dubna 2015 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava ruské malířky z Penzy Tatiany Čagorovové. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Výstavu zahájil ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Leonid Gamza, který přivítal návštěvníky a představil malířku – členku Svazu malířů Ruska, zasloužilou pracovnicí kultury Ruska a pedagožku Tatianu Čagorovovou, která již více než 20 let pracuje složitou technikou batik.

Není to poprvé, co Tatiana přivezla do Prahy svá unikátní díla. Loni byla její výstava grafiky věnována tématu cestování. Tentokrát malířka nabídla divákům díla, vytvořená technikou horkého batiku. V nich se jí podařilo výrazně a názorně předat své dojmy a lásku k lidovému ruskému umění.

Její výtvory „Chorovod“, „Osennij kosťor“ (Podzimní táborák), „Vjuga“ (Vánice) a jiné si získaly diváky bohatou mozaikou barev, zvláštní jemností kresby a individualitou pohledu na svět. Není proto náhodou, že na mezinárodní soutěži „Nězabyvajemaja tradicija“ (Nezapomenutelná tradice) v Moskvě v roce 2010 získala cenu Grand Prix a poté stříbrnou medaili Ruské akademie umění (2012).

Na výstavu T. Čagrovová přijela spolu se svou talentovanou žákyní Polinou Simakinovou – absolventkou Penzenského uměleckého učiliště. Polina s velkou vděčností vyprávěla o své pedagožce a rádkyni a rovněž představila nevelkou kolekci hedvábných šátků, vytvořených technikou studeného batiku.

Během vystoupení a následné diskuse se malířky s návštěvníky, mezi kterými byli ruští krajané i čeští občané, podělily o svá tajemství v tomto druhu umění a odpověděly na jejich četné dotazy.

Výstava bude v Křišťálovém sále RSVK otevřena pro návštěvníky do 24. dubna.

Tento článek je dostupný v: Russian