Mezinárodní konference „Municipální energie: Teplo. Chytré vedení a investice“ v RSVK v Praze

Mezinárodní konference „Municipální energie: Teplo. Chytré vedení a investice“ v RSVK v Praze

Ve dnech 26.-28. května 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila mezinárodní praktická konference „Municipální energie: Teplo. Chytré vedení a investice“. Organizátory akce byly České středisko obchodní spolupráce za podpory Obchodního zastupitelství RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájil vedoucí MCS Group, ředitel rusko-české společnosti Municon Strategy Vjačeslav Černikov z Petrohradu, který přivítal účastníky a podtrhnul důležitost otázek, které se měly projednat.

O základních  způsobech zvyšování efektivity  v bytovém a komunálním hospodářství v Rusku  a rovněž o perspektivách dvoustranných obchodních vztahů v dané oblasti mezi Ruskem a Českem poreferoval obchodní zástupce RF v ČR Alexandr Turov. Toto téma dále rozvinul předseda vedení Konsorcia „CZET – Českých nízkoenergetických technologií“ Zdeněk Zbytek.

Na konferenci byli přítomni zástupci obchodu obou zemí. Mezi nimi Vjačeslav Černikov, vedoucí MCS Group, ředitel rusko-české společnosti Municon Strategy, předseda vedení Českého střediska obchodní spolupráce Nikolaj Treščalin, zástupce ředitele oddělení Ministerstva dopravy ČR Jaroslav Novák, prezident nekomerčního partnerství „Gazovyj klub“ Alexandr Sokolov (Petrohrad), předseda Obchodně průmyslové komory RF pro střední a východní Evropu Vladimir Mikojan, předseda vedení Konsorcia „CZET – Českých nízkoenergetických technologií“ Zdeněk Zbytek a rovněž asi 40 ředitelů podniků a organizací z ruské a české strany.

Byly vyslechnuty a projednány referáty na aktuální témata např. “ Podmínky potřebné pro zabezpečení spolehlivosti, efektivity a plynulého rozvoje municipálního zásobování energií“, „Chytré vedení v oblasti municipálního zásobování teplem. Investice do analýz“, „Zkušenosti soukromých investic do municipální energetiky“, „Evropské zkušenosti v sektoru zásobování teplem. Energetické plánování, trh zásobování teplem, investice“, „Zkušenosti energetických společností zásobujících teplem v ČR (s přihlédnutím ke členství v EU) na příkladu společnosti Pražská teplárenská aj.

V rámci konference účastníci 27. května navštívili ekologické centrum Dotek v Horním Maršově, kde se zúčastnili semináře „Model municipální „zelené energetiky“ na příkladu ekologického centra Dotek“, jehož hlavním moderátorem byla  vedoucí SIMENS BT CPS Hana Zloužeová. V tomto ekologickém centru úspěšně funguje  inženýrská infrastruktura, která využívá obnovující se energetiku a efektivní energetické technologie.

Dne 28. května se v RSVK uskutečnil ještě jeden kulatý stůl „Zkušenosti České republiky v rekonstrukci a modernizaci objektů a systémů municipálního zásobování energií“, který vedl český podnikatel Zdeněk Zbytek.

Během  konference ruští účastníci uskutečnili jednání o otázkách spolupráce s českými státními orgány, společnostmi, školami a společenskými organizacemi. Navštívili rovněž Středisko energetické efektivnosti společnosti Pražská energetika (PRE).

Akce a účast na ní zainteresovaných zástupců obchodu a státních struktur obou zemí byly dalším potvrzením  důležitosti a perspektivnosti vzájemné obchodní spolupráce mezi Ruskem a Českem.

 

Tento článek je dostupný v: Russian