Výstava “Impresionistický svět Novikovových” v RSVK v Praze

Výstava  “Impresionistický svět Novikovových” v RSVK v Praze

Dne 27. května 2014 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnilo zahájení výstavy malířů Olgy a Vladislava Novikovových “Impresionistický svět Novikovových“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Manželé Olga a Vladislav  jsou představiteli petrohradské umělecké školy.  Více než 15 let však žijí v Praze. Umělci pověděli hostům výstavy o sobě, podělili se o své úvahy ohledně umění a úloze malíře v současném světě.

Výstava v RSVK je jejich první velkou výstavou. Olga a Vladislav  pro ni  vybrali díla, vzniklá v různém období. Podle vlastního přiznání malířů je výstava svým způsobem výsledkem jejich tvorby v průběhu „pražského období“. Vystavené obrazy názorně ukazují hledání malíři svého stylu a témat v tomto období. Umělecký rukopis Vladislava  s jeho romantickými  scenériemi   Prahy a experimenty v oblasti avantgardu se přirozeně liší od Olžiných impresionistických kytic a „Andělů“, naplněných sytými a pestrými barvami.  Tvorbu malířů a manželů spojuje pozitivní a radostné vnímání života, schopnost předávat jeho krásu, náklonnost k pestrým a výrazným barvám.

Toto vše náležitě ocenili návštěvníci RSVK, kteří dlouze studovali každý obraz, se zájmem besedovali s malíři s přáním se co možná nejdéle zadržet v tomto světlém „impresionistickém světě Novikovových“.

 

Tento článek je dostupný v: Russian