Umělecká dílna Kirilla Ovčinnikova v RSVK v Praze

Umělecká dílna Kirilla Ovčinnikova v RSVK v Praze

Dne 4. března 2017 se v rámci projektu „Rusko – láska bez hranic“ v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala umělecká tvůrčí dílna pro děti ruského malíře a designéra Kirilla Ovčinnikova, kde zájemci kreslili na hedvábné šátky. Akce byla připravena Asociací dětské umělecké tvorby Lukas (ČR) za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

V rámci projektu „Svět pro děti“ v Ruském středisku vědy a kultury v Praze úspěšně proběhla série bezplatných uměleckých tvůrčích dílen pro děti: dílna ruské malířky a ilustrátorky Inny Prichoďkové, výstava a dílna „Andělé míru“, dílna „Ruské tradiční loutky a kokošniky“ a prezentace dětské knihy známé české spisovatelky Vlaďky Dobešové „Cák a Flíček“. Každá dílna, organizovaná v rámci projektu „Svět pro děti“, se u dětí a jejich rodičů těší značné oblibě a sejde se na ní velké množství zájemců.

Kirill Ovčinnikov – člen Svazu malířů Ruska, známý petrohradský malíř, dekoratér, designér a grafik. Je zakladatelem první ruské značky, jež vyrábí v Itálii v omezeném množství hedvábné šátky a doplňky.

Akci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza. Zdůraznil důležitou úlohu rozvoje tvůrčího potenciálu dorůstající generace a představil umělce.

Kirill Ovčinnikov vyprávěl o sobě a svém umění, seznámil hosty RSVK s procesem výroby – od nápadu až po hotový výrobek. Představil i svoji novou kolekci, kterou vytvořil speciálně k Mezinárodnímu dni žen.

Poté měl každý účastník dílny možnost pomalovat hedvábný šátek – připravené designérské dílo K. Ovčinnikova. Děti i jejich rodiče se s potěšením zúčastnili této činnosti a se zájmem se zapojili do besedy o tom, jak je možné využít doplňky, vytvořené svýma rukama.

Během dne se dílny kreslení na hedvábných šátcích pod vedením Kirilla Ovčinnikova zúčastnilo asi 400 dětí a jejich rodičů. Každý účastník si poté odnesl šátek, vymalovaný svýma rukama, a rovněž nezapomenutelné dojmy ze setkání s umělcem. Mnohé děti prohlásily, že jimi vytvořené šátky věnují svým maminkám k Mezinárodnímu dni žen.

Tento článek je dostupný v: Russian