XXVII. celostátní seminář rusistů v Mohelnici

XXVII. celostátní seminář rusistů v Mohelnici

Ve dnech 17. – 18. září 2021 se ve městě Mohelnice (Olomoucký kraj) konal XXVII. celostátní seminář rusistů, který je každoročně připraven a pořádán Českou asociací rusistů. Semináře se zúčastnili učitelé ruského jazyka působící ve školách a vysokoškolských institucích v České republice.

Seminář zahájil předseda České asociace rusistů Jiří Klapka. Ve svém projevu poznamenal, že Ruské středisko vědy a kultury v Praze slaví v roce 2021 50. výročí svého vzniku, podělil se o své vzpomínky na činnost Sovětského a Ruského střediska vědy a kultury v Praze v různých letech jeho existence.

Program semináře byl velmi bohatý. Zazněly proslovy věnované 200. výročí F. M. Dostojevského, modernímu ruskému jazyku, metodám výuky ruštiny jako cizího jazyka, osudům ruských emigrantů v Československu.

Semináře se zúčastnila i vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze Ludmila Nyklova, která hovořila o nových trendech ve výuce ruštiny jako cizího jazyka v éře pandemie a také informovala účastníky semináře o aktivitách, které  Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice pořádá pro školáky a studenty. kteří se učí ruštinu a pozvala je k účasti na nich.

Tento článek je dostupný v: Russian