Mezinárodní den cestovního ruchu a setkání „Klubu cestovatelů po Rusku“

Mezinárodní den cestovního ruchu a setkání „Klubu cestovatelů po Rusku“

Dne 29. září se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnilo setkání členů českého „Klubu cestovatelů po Rusku“. Setkání bylo věnováno Mezinárodnímu dni cestovního ruchu a uskutečnilo se poprvé po delší přestávce kvůli epidemiologické situaci.

Tématem večera byla tři souostroví: Země Františka Josefa, Solovecké a Valaamské ostrovy.

V roce 2019 uskutečnil tým českých cestovatelů na plachetnici Bagatela expedici na jedno z nejsevernějších území světa – souostroví Země Františka Josefa. Člen expedice Zdeněk Žižka podrobně hovořil o historii objevu tohoto regionu, o průkopnících a objevitelích, mezi nimiž byli i Češi. Člen týmu Petr Ondráček, inspirovaný nezapomenutelnou cestou, napsal knihu „Bagatela mezi ledy“, která se objeví na pultech koncem října 2021.

Český polárník Miroslav Jakiš hovořil o kráse Soloveckých ostrovů. Zvláštní pozornost věnoval historii tohoto souostroví, jeho obyvatelům a klášterům s jejich  nelehkým a tragickým osudem.

Vedoucí klubu cestovatelů Tatiana Sizova představila publiku prezentaci ze série video filmů o Valaamských ostrovech. Úžasná kombinace architektury a přírody láká turisty z celého světa na největší ostrov souostroví Valaam.

Večer byl zakončen neformální besedou a řadou otázek na cestovatele.

Tento článek je dostupný v: Russian