„NOC ZEMĚPISU – 2021“ se konala v Praze ve dnech 5. a 6. června

„NOC ZEMĚPISU – 2021“ se konala v Praze ve dnech 5. a 6. června

„NOC ZEMĚPISU – 2021“ se konala v Praze ve dnech 5. a 6. června

Ve dnech 4. – 6. června 2021 se uskutečnila mezinárodní akce „Noc zeměpisu“, která byla organizována online Ruskou geografickou společností ve spolupráci s Ruským domem v Praze.

Akce je zaměřena na popularizaci geografických znalostí o přírodě a společnosti mezi širokým spektrem lidí, upozorňuje na hodnotu jedinečného přírodního, historického a kulturního dědictví, rozmanitost krajiny v Rusku, formování geografické gramotnosti a ekologický způsob myšlení.

Poprvé se „Noc zeměpisu“ konala v roce 2020 v Rusku i v zahraničí v rámci oslav 175. výročí Ruské geografické společnosti. Celkem se uskutečnilo asi 80 akcí ve 33 regionech Ruska a v 8 zemích.

Dne 5. června proběhla virtuální výstava dětských fotografií na online zdroji Ruského domu v Praze. Témata fotografií: makrokosmos, zvířecí svět, svět lidí a krajiny. Materiály poskytla všeruská veřejná organizace „Ruská geografická společnost“.

Dne 6. června všichni zájemci mohli zhlédnout dokumentární film režiséra Antona Sobolevského „Arktida. Za zrcadlem“ (Rusko, 2017). Film byl uveden v ruštině s anglickými titulky. Rozsáhlý filmový projekt „Arktida. Za zrcadlem“ vypráví o jedinečném a bohatém podmořském světě na severu. Pro jeho mimořádnou krásu a tajemství jej vědci-biologové nazývají Za zrcadlem a porovnávají jej s miniaturním vesmírem, kde fungují vlastní – nadpozemské – zákony. Andělé zde vždy porážejí ďábly. Tvůrci  filmu seznamují diváky s úžasnými tvory, žijícími ve vodách Bílého moře, kde člověk ještě není pánem, ale pouze pozorovatelem a průzkumníkem.

Tento článek je dostupný v: Russian