Rossotrudničestvo a Penzijní fond Ruska začnou formou online konzultovat ruské důchodce žijící v zahraničí

Rossotrudničestvo a Penzijní fond Ruska začnou formou online konzultovat ruské důchodce žijící v zahraničí

Moskva, 7. srpna /TASS/ Vedoucí Rossotrudničestva Jevgenij Primakov a vedoucí Penzijního fondu Ruska (PFR) Maxim Topilin se dohodli na provádění online konzultací pro žijící v zahraničí krajany důchodového a předdůchodového věku, kteří mají právo na sociální podporu.  Odpovídající dohodu strany podepsaly v pátek v Moskvě.

Předpokládá se, že v první etapě budou konzultace probíhat pro ruské důchodce v Izraeli.  Plánuje se, PFR a zastupitelství Rossotrudničestva budou informovat krajany, žijící v zahraničí, o pravidlech a podmínkách poskytování sociálního a penzijního zabezpečení v souladu se zákonodárstvím Ruska a jeho mezinárodními smlouvami.

„Pro nás je to velmi důležitá záležitost“, řekl Primakov po podepsání dohody, když odpovídal na otázky TASS. „Musíme zaplnit naše zastupitelství službami.“ Vedoucí agentury se domnívá, že PFR „je nejlogičtější, nejvíc pochopitelná humanitární forma“.

Podle jeho slov je Rossotrudničestvo připraveno spolupracovat v tomto směru i s dalšími ruskými organizacemi.  „To však neznamená, že Ruské domy se nyní budou zabývat jen sociálkou. Vzdělávací a kulturní komponenty jsou stejně důležité“, zdůraznil.

Topilin současně sdělil, že nyní pro vedení konzultací odborníci fondu každoročně vyjíždějí na 1-2 týdny do Izraele a Lotyšska. Přicházejí tisíce zájemců.  I po zavedení videokonzultací v zastupitelstvích Rossotrudničestva budou výjezdní konzultace zachovány.  „Je to velmi důležitá oblast naší činnosti. Neustále se účastníme jednání s těmi či jinými zeměmi, stále zdokonalujeme mechanismy vysílání důchodů do zahraničí“, zdůraznil vedoucí PFR.

Výplaty PFR dostává 342 000 důchodců ve 122 zemích.  V systému Rossotrudničestva pracuje 97 zastupitelství v 80 zemích.

Tento článek je dostupný v: Russian