Přednáška o životě a díle Ivana Bilibina se konala v RSVK v Praze

Přednáška o životě a díle Ivana Bilibina se konala v RSVK v Praze

Dne 27. února 2020 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnila první přednáška z cyklu “Ruští malíři”. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kunsthistorička, studentka Karlovy university I. Romanovová informovala o tvorbě ruského malíře Ivana Jakovleviče Bilibina.

Během přednášky se posluchači dozvěděli málo známá fakta ze života malíře. Podle slov Iriny věnoval Bilibin ve svých dílech velkou pozornost detailům a ornamentům. Jeho ilustrace byly natolik plny folklorních prvků, že ho jeho kolega ze sdružení “Mir iskusstva” A. Benoa často kritizoval, že obětuje estetiku kvůli folkloru.

  1. Romanovová sdělila, že každý Rus nosí v kapse Bilibinův náčrtek, protože orel, který je zobrazen na mincích, je právě jeho dílem.

S Českem je spojen především díky skicám fresek a mozaiek pro chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanech, které si u něho objednali v roce 1925. Navštívil však Česko i dříve, ještě v roce 1904, kdy představil svoji grafiku na XIII.výstavě sdružení českých malířů Mánes a v roce 1905 v pražském Národním divadle proběhla premiéra opery “Sněhurka” N. Rimského-Korsakova, pro kterou u Bilibina objednali skicy kostýmů a dekorací.

V roce 1910 byly poprvé vydány české překlady ruských pohádek a bylin, které byly doprovázeny Bilibinovými ilustracemi. Podle Iriny byly překlady vytvořeny F. Táborským právě poté, co uviděl ilustrace k pohádkám a zamiloval se do nich.

Naposledy Bilibin navštívil Prahu v roce 1935 u příležitosti uvedení opery N. Rimského – Korsakova “Pohádka o caru Saltánovi” v Národním divadle. V Praze se naštěstí uchovalo mnoho divadelních skic Bilibina.

Na závěr přednášky organizátoři poděkovali Ruskému středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze za pomoc při pořádání akce.

Ve dnech 27. – 28. února 2020 se v rámci Týdne ruského jazyka konal VII. celostátní metodicko-praktický seminář rusistů „Maslenica“. Byl pořádán Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Českou asociací rusistů a Česko-ruskou společností.

Tento článek je dostupný v: Russian