Koncert “Zvoní lednová vánice“ se konal v RSVK v Praze

Koncert “Zvoní lednová vánice“ se konal v RSVK v Praze

Dne 18. ledna 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert “Zvoní lednová vánice” souboru ruské písně „Ruská duše“, věnovaný tradicím oslav starého Nového roku. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Soubor ruské písně „Ruská duše“ byl založen v lednu 2017. Touha zpívat ruské písně v dálce od vlasti spojila zpívající ženy z různých koutů Ruska.

Koncertní program se skládal z ruských lidových písní, autorských písní a písní ze známých sovětských filmů o lásce, zimě a Rusku, např. „Pčoločka zlataja“ – donská kozácká píseň, „Vjun na vodě“- ruská svatební píseň, kterou zpívali v okamžiku příjezdu ženicha a předání mu nevěsty v den svatby; „Poruška – Paranja“ – ruská lidová píseň z Belgorodské oblasti; „Oj tam na gore“ – ukrajinská lidová píseň, jež zazněla v kresleném filmu „Žil byl pjos“; píseň na verše A. Šaganova „Vyjdu nočju v pole s koněm“; píseň „Sněg idět“, která vznikla pro film „Kariera Dimy Gorina“; ruské lidové písně „Valenki“ a „Rukavički baranovyje“ aj.

Hostem koncertu byl předseda České asociace rusistů J. Klapka, který zazpíval za doprovodu kytary několik písní v českém a ruském jazyce, mimo jiné romanci „Oči čornyje“. Operní pěvec B. Djakov, sólista Souboru písní a tanců Alexandrova, interpretoval písně M. Magomajeva „Zagadaj želanije“ a „Siňaja věčnosť“. V podání mladé operní pěvkyně T. Stěpanovové zazněly dvě árie v italském jazyce.

Koncert souboru „Ruská duše“ v Křišťálovém sále RSVK vyslechlo více než 80 hostů z řad ruských krajanů a Čechů, již bouřlivým potleskem ocenili umění vystupujících.

Tento článek je dostupný v: Russian