V Praze uctili památku sovětského velitele Ivana Stěpanoviče Koněva

V Praze uctili památku sovětského velitele Ivana Stěpanoviče Koněva

     Dne 16. prosince 2019 v Praze uctili památku maršála Sovětského svazu, dvojnásobného Hrdiny SSSR I. S. Koněva. Akce byla organizována Velvyslanectvím RF v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na náměstí Interbrigády se uskutečnilo položení věnců a květin k památníku maršála Sovětského svazu I. S. Koněva. Akce se zúčastnila vnučka maršála Jelena, ředitel pro vědu Ruské vojensko-historické společnosti M. Mjagkov, ruská režisérka dokumentárních filmů G. Grigorjevová, zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR, poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, zástupci českých politických stran, společenských a veteránských organizací, ruští krajané.

Tentýž den večer v budově ruské diplomatické mise proběhla vernisáž výstavy fotografií a fotografických dokumentů „1939: začátek Druhé světové války“, kterou připravilo Velvyslanectví RF v ČR ve spolupráci s českými historiky na základě materiálů archivních struktur Ruska.

Poté se v promítacím sále velvyslanectví konala pražská premiéra dokumentárního filmu G. Grigorjevové „Maršál Koněv. Ivan v Evropě“. Ve svém vystoupení mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij zdůraznil velký význam snah o obnovení historické pravdy a obhajoby dobrého jména osvoboditelů v podmínkách, kdy se v Evropě a, bohužel, i v Česku, objevují snahy pomluvit ty, kdo zachránili mír od „hnědého moru“ a o reinkarnaci nacismu.

Přítomní, mezi kterými byl místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky JUDr. V. Filip, vedoucí diplomatických misí Běloruska, Arménie a Kazachstánu, kulturní činitelé, zástupci obchodních a akademických kruhů ČR, ruští krajané měli možnost pobesedovat s J. Koněvovou, M. Mjagkovem a G. Grigorjevovou.

Tento článek je dostupný v: Russian