Každoroční zasedání Česko-ruské společnosti se konalo v RSVK v Praze

Každoroční zasedání Česko-ruské společnosti se konalo v RSVK v Praze

Dne 14. prosince 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo každoroční zasedání Česko-ruské společnosti. Akce byla připravena Česko-ruskou společností za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky uvítal předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který poděkoval Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za podporu, informoval o činnosti společnosti v letošním roce a o plánech na rok 2020.

Zdůraznil vzrůstající zájem o studium ruského jazyka a literatury mezi českou mládeží a důležitost projektů, realizovaných Česko-ruskou společností ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, mezi kterými je velmi oblíbená soutěž „Ars Poetika – Puškinův památník“.

Návštěvníci projednali současné rusko-české vztahy, podtrhli nutnost dalšího rozvoje rusko-českých vzdělávacích a mládežnických výměn, nedopuštění překrucování informací o osvobození Československa od fašismu. Odsoudili též rozhodnutí vedení Prahy 6 ohledně odstranění památníku maršála SSSR I.S. Koněva a vedení Řeporyjí ohledně postavení památníku „vlasovcům“ z ROA.

Jiří Klapka prezentoval sborník dokumentů „Dukla“, který byl vydán za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a je věnován Karpatsko-Dukelské operaci, jež byla začátkem osvobození Československa od fašismu.

Zasedání Česko-ruské společnosti bylo ukončeno neformální besedou.

Tento článek je dostupný v: Russian