XIX. festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2019“ se konal v ČR

XIX. festival literatury a kultury  „Slovanské tradice 2019“ se konal v ČR

Ve dnech 9.-13. listopadu 2019 se v Praze konal XIX. mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2019“. Akce byla připravena Evropským kongresem literátů ČR a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory ruských novin „Litěraturnaja gazeta“, Literárního institutu M. Gorkého a Společenství absolventů Literárního institutu.

Zahájení se konalo dne 9. listopadu t.r. v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Přítomné uvítala předsedkyně Evropského kongresu literátů Česka, členka Svazu spisovatelů Ruska Irina Sileckaja, která informovala o výsledcích činnosti Evropského kongresu literátů za uplynulý rok, představila účastníky festivalu a seznámila je s programem. Podtrhla důležitost spojení slovanských národů prostřednictvím slova, poetické a literární tvorby a rovněž propagace kultury jiných národů překlady do slovanských jazyků.

Letos se festivalu zúčastnilo vice než 30 básníků a spisovatelů z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Česka, Švédska a USA. Účastníci festivalu zhlédli film o festivalu „Slovanské tradice“, věnovanému Mezinárodnímu festivalu literatury a kultury, jenž se uskutečnil v létě 2019 na Krymu.

V rámci zahájení vystoupil slovanský folklorní soubor „Legija“ pod vedením V. Šapovalova.

Bohatý program festivalu „Slovanské tradice 2019“ zahrnoval i návštěvu Národní knihovny ČR, knihovny kostela Paní Marie Sněžné a jiných kulturních a historických objektů. Proběhly též tradiční návštěvy Centra Mariny Cvětajevové ve Všenorech, Českého Krumlova a Karlových Varů.

Mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2019“ v Praze byl ukončen 13. listopadu literárním čtením a předáním čestných cen všem účastníkům.

Na slavnostním ceremoniálu ukončení festivalu zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov poděkoval organizátorům festivalu za jeho vynikající přípravu a zdůraznil, že se festival stal již dobrou tradicí, která spojuje tvůrčí lidi z různých zemí. Podtrhl důležitost podobných setkání, která upevňují kulturní styky mezi slovanskými národy.

Tento článek je dostupný v: Russian